Izvor: JUGpress.com, 20.Apr.2021, 20:49

Rekonstruisana Osnovna škola ,,8.oktobar” u Vlasotincu

VLASOTINCE

Posle poluvekovnog postojanja i rada Osnovna škola ,,8.oktobar” u Vlasotincu dobila je novi izgled, mnogo lepši i komforniji za učenike i nastavnike ove obrazovne ustanove. Izvršena je kompletna rekonstrukcija sva tri školska objekta, a sve to je realizovano u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, koja je obezbedila 176,6 miliona dinara, a lokalna samouprava i donatori iz Vlasotinca i okoline obezbedili su još pet miliona dinara, tako >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da je ukupan iznos uloženih sredstava u rekonstrukciju škole 181,6 miliona dinara.

Inače, OŠ ,,8.oktobar” je počela sa radom 1971.godine, a sada u školskim klupama je 749 učenika, a još 82 su nastavničko i ostalo osoblje.

Svečanosti upriličenoj trenutnoj epidemiološkoj situaciji, prisustvovao je ograničen broj zvanica, među prisutnima bili su Zoran Kasalović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Marina Ilić, rukovodilac Školske uprave Leskovac MPNTR i Bojana Gažo, predstavnik Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.

Iskazujući zadovoljstvo što je škola dobila novi i lepši izgled i pozdravljajući prisutne goste, direktor škole Svetlana Kocić, između ostalog je rekla:

Naša škola u oktobru obeležava pola veka postojanja. Letela je naša škola na krilima znanja. Generacije učenika su dolazile i odlazile, stvarali smo, a i danas od njih stvaramo ljude od tih malih raščupanih glavica. Postajali su ozbiljni i vredni pažnje lekari, inženjeri, nuklearni fizičari. Bivših učenika naše škole ima na svim meridijanima i mi smo škola otvorenog srca. Zub vremena učinio je svoje i bilo je poterbno ovaj hram znanja odenuti novom ruhom, moderno i u skladu sa vremenom u kome odrastaju naša deca, naši učenici.Sav trud i rad koji su uložili svi, koji su na koji način bili vezani za rekonstrukciju naše škole na kraju se više nego isplatio. Naša deca i zaposleni sada imaju izvanredne uslove za rad i na nama je sada da budućim rezultatima pokažemo koliko nam znači ova podrška. A podrška je dolazila sa svih strana, od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koja je izdvojila ogromna sredstva za rekonstrukciju škole, od lokalne samouprave čiji su nam predstavnici bili u svakom trenutku dostupni, od izvođača radova i donatora koji su nam nesebično pomagali i kolega iz drugih škola koji su nas ugostili prethodnih godina i više dana, od roditelja koji su imali razumevanja i dece koja su strpljivo čekala da pođu u novu školu. Uz toliku podršku ovakav uspeh nije mogao da izostane i zato veliko

hvala svima – istakla je Svetlana Kocić, direktor OŠ ,,8.oktobar” iz Vlasotince.

Radoslav Golubović bio je prvi direktor ove osnovne škole, daleke 1971.godine i ovom prilikom obratio se gostima i domaćinima ovog lepog događaja.Molim da vas zamolim da mi ne zavidite, što sam ja, danas, najsrećniji među svima vama, jer sam pola veka čekao i dočekao ovaj trenutak i zato sam srećan. Beograd ima hram Svetog Savu na Vračaru , a Vlasotince ima obrazovnu instituciju ,,8.oktobar” na reci Vlasini -.rekao je nekadašnji direktor Radoslav Golubović.

Predsednik opštine Bratislav Petrović je naglasio, da je rekonstrukcija ovog objekta jedan je od 13 projekata koji je opština Vlasotince realizovala u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, a treći školski objekat u Vlasotincu koji je rekonstruisan doslovce od poda do plafona.Veliku pomoć imali smo od zaposlenih u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima i ovom prilikom posebno se zahvaljujem predstavniku kancelarije Bojani Gašo, bez čije pomoći sve bi bilo daleko teže. Ulaganjem više od 350 miliona dinara u skoro sve školske objekte na teritoriji naše opštine prethodnih godina zaokružili smo proces stvaranja odličnih uslova za rad našoj deci. Kao što smo učenicima osnovne škole ,,Siniša Janić” omogućili da dobiju sportsku salu, tako smo i u slučaju ove škole načinili prvi, ali veliki korak, jer smo uknjižili susedni objekt, zgradu Društva za telesno vaspitanje ,,Partizan” na opštinu i nakon izrade projekta konkurisaćemo za sredstva, kako bi smo izgradili sportsku salu za učenike OŠ ,,8.oktobar” – nagovestio je nove radove na novom objektu, Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince.

Vladimir Kocić, zamenik predsednika opštine Vlasotince, po mnogima ima najviše zasluga što je rekonstrukcija ove škole išla na pravi način.Moram da naglasim da smo prilikom radova, koji su se nekako poklopili sa epidemijom korone, imali puno izazova, ali smo zajedničkim naporom svih učesnika u poslu uspeli da ih prevaziđemo. Veliku pomoć u ovom, kao i prilikom realizacije prethodnih 12 projekata, imali smo od predstavnika Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije. Ovom prilikom izražavam veliku zahvalnost predstavnici kancelarije, građevinkom inženjeru Bojani Gažo na nesebičnoj pomoći – posebno je apostrofirao Vladimir Kocić, pomoćnik predsednika.

Marina Ilić ispred Školske uprave Leskovac, posebno je je istakla:

Ja sam vrlo ponosna što na teritoriji opštine Vlasotince imamo ovako jedan divan susret i mogućnost da uživamo u ovako novim i renoviranim školama. Posebno što su ove škole, i onda kada nisu imale adekvatne uslove imale su izuzetnu realizaciju vaspitnog rada i sve pohvale idu na njihovu račun uz želju da tako nastave i u daljem radu -.

Oko 200 škola u narednom periodu biće renovirano ili izgrađeno rekao je državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Kasalović, posebno naglasivši da je:Politika Vlade Srbije je da se stvore što bolji uslovi za obrazovanje, jer bez obrazovanja nema ni modernog društva -.

Prilikom obilaska školskih učionica i samih renoviranih objekata zapaženo je da je sve urađeno sa puno ukusa i prave mere, samo što su od svega toga odudarale učeničke stare stolice, koje nisu sigurno primerene novostvorenim uslovima u kojima će biti učenici ove škole.

Istovremeno

BOJANA GAŽO – DOMAĆIN I GOST

Kao predstavnik Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije prisustvovala je Bojana Gažo, koja je u neku ruku bila i gost i domaćin, pošto ima bliske rodbinske veze u Vlasotincu, gde je , inače, ranijih godina vrlo često boravila i sada je još uvek vežu lepe uspomene.Nadam se da ćemo i u vremenu koje je pred nama uspešno sarađivati i izuzetno mi je drago što smo na uspešan način završili ovaj posao, jer sam ja emotivno i privatno vazana za Vlasotince – rekla je Bojana Gažo dok je bila u društvo rođaka Nikole Živjkovića ,,Gazibare” poznatog vlasotinačkog slikara.I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.