Rebić: Za nesreću u Donjem Međurovu su možda odgovorni i nadležni

Izvor: JužneVesti.com, 25.Dec.2018, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rebić: Za nesreću u Donjem Međurovu su možda odgovorni i nadležni

Odgovorni u lokalnoj samoupravi, Ministarstvu saobraćaja i iz Infrastrukture železnice, kako kaže direktor policije Vladimir Rebić, mogli bi da budu “krivci” za nesreću u kojoj je voz “prošao” kroz autobus kod Donjeg Međurova, jer u trenutku nesreće u kojoj je preminulo petoro ljudi nije bilo adekvatnog znaka koji pokazuje da se put ukršta sa prugom.

Iako nije ni sudija ni tužilac, a ni istraga još nije završena, direktor policije je od dana kada >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se dogodila saobraćajna nesreća na pruzi kod Donjeg Međurova, javno govorio o tome ko je odgovoran.

Isprva je tvrdio da je to vozač autobusa koji se sudario sa vozom, a nekoliko dana kasnije, u dnevniku RTS-a, ostaje pri tom iskazu i pojašnjava da je na vozaču deo krivice, jer nije poštovao osnovna pravila saobraćaja - nije ustupio prvenstvo prolaza vozu.

Imao je i znak “stop” koji ga je obavezivao da stane i propusti vozilo. Koji su konkretni razlozi drugi koje možemo definisati kao uzroke saobraćajne nezgode istraga će pokazati u narednom periodu. Međutim, treba imati na umu činjenicu da vozač još uvek nije saslušan zbog teškog stanja i nakon uzimanja njegove izjave ćemo imati kompletnu sliku - priča Rebić.

Ipak, direktor policije Rebić priča i da vozač nije jedini krivac, jer na mestu nesreće nije bilo znaka koji upozorava vozača da nailazi put koji se ukršta sa železničkom prugom pa će i to biti deo krivične prijave za ovo teško delo.

Odgovornost za to tražiće se u u lokalnoj samoupravi, kako kaže, ali i bi krivci mogli da budu i nadležni iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infratsrukture i Infrastrukture železnice Srbije.

Istraga će biti usmerena pre svega prema lokalnoj samoupravi, odnosno odgovornim licima u lokalnoj samoupravi koji nisu adekvatno obezbedili pružni prelaz. Mogući dalji koraci su i utvrđivanje odgovornosti nadležnih organa koji nisu kontrolisali rad lokalne samouprave - dodaje Rebić.

Podsetimo, ministarka Zorana Mihajlović je rekla da je u pitanju individualna odgovornost za nesreću u kojoj je voz udario i prepolovio autobus kod Donjeg Međurova u petak 21. decembra, a ne krivica bilo koje institucije države, javnog preduzeća ili Ministarstva saobraćaja na čijem je čelu.

Zbog tragedije su reagovali ogorčeni meštani, jer se njihovi zahtevi da se prelaz obezbedi ne ispunjavaju godinama - blokirali su prugu i put na mestu nesreće, zahtevajući da se odmah postavi rampa, a iz Železnice Srbije je najavljeno da su radovi juče počeli.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.