Izvor: JUGpress.com, 25.Sep.2019, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ranjive grupe prioritet ciljeva održivog razvoja

NIŠ

                     Najbolesniji, nasiromašniji, nezaposleni, oni koji nemaju krov nad glavom, oni koji nemaju vodovod, kao i oni koji brinu o energiji i održivosti energije, svi oni moraju biti najpre obezbeđeni da bi društvo moglo da ide napred i oni su prioritet kada su u pitanju ciljevi održivog razvoja za narednih 10 godina. Ovo je u Nišu na Konferencija pod nazivom „Lokalizacija ciljeva održivog razvoja – ostvarenje Agende 2030“ izjavila ministarke >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku profesor dr Slavice Đukić Dejanović.

                    “ Ciljevi održivog razvoja predstavljaju univerzalni poziv na delovanje radi iskorenjivanja siromaštva, zaštite životne sredine i obezbeđivanja mira i prosperiteta za sve, a zasnivaju se na uspehu milenijumskih ciljeva razvoja”, kazala je Đukić Dejanović.

                     O ciljevima Agende 2030 govorila je i  načelnica Nišavskog upravnog okruga, Dragana Sotirovski. Ona je istakla da  svaki od 17 ciljeva i 169 potciljeva može biti izazov za neku lokalnu samoupravu.

                  “Nisu sve naše lokalne samouprave niti na  istom stepenu razvoja. Kada poredimo sever i jug zemlje možemo da kažemo da su naše lokalne samiuprave u nešto lošijoj poziciji obzirom na to  da mnoge spadaju u nerazvijene opštine. I upravo ova agenda nas obavezuje na smanjenje tih razlika”, istakla je Sotirovski.

                    Predsednik Skupštne Grada Niša Rade Rajković objasnio je tom prilikom da se ciljevi održivog razvoja do 2030.godine odnose na iskorenjivanje siromaštva, na obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, ekonomski rast i borbu protiv klimatskih promena.

                          “ Ono što grad Niša ima je strategija koja je urađena još pre 7 godina i odnosi se na 2020. godinu, a u najveće spremamo novu strategiju 2020-2030. Ona bi trebalo da se donese početkom sledeće godine a Grad Niš mnogo radi na tome. Fokus je na snabdevanju vodom niških sela i naselja koja nemaju pijeću vodu. Takođe i železnički čvor koji je predstavljen kao višedecenijski problem i izmeštanje pruge iz centra Niša ali i zapošljavanje mladih”, istako je Raković.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.