Pronađene zaštićene vrste na jednoj od reka na kojoj se gradi MHE

Izvor: JužneVesti.com, 17.Okt.2018, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađene zaštićene vrste na jednoj od reka na kojoj se gradi MHE

U Rakitskoj reci, samo jedne u nizu reka na kojima se u ovom kraju Srbije grade mini-hidroelektrane, stučnjaci Zavoda za zaštitu prirode pronašli su zaštićenu vrstu ribe - potočnu pastrmku, i strogo zaštićena vrstu - potočnog raka. U Zavodu objašnjavaju da u vodotokovima gde ima rakova i pastrmki uglavnom ne daju pozitivna mišljenja za izgradnju, dok investitor tvdi da ima sve potrebne dozvole.

U nalazu stručnjaka od 8. oktobra do kojeg su novinari Južnih vesti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << došli navodi se da su u Rakitskoj reci i njenoj pritoci Vučidelskoj reci pronađene zaštićene vrste. Međutim, na donjem delu reke, i pored negodovanja meštana sela, odavno je već počela izgradnja vodohvata za mini-hidroelektranu u selu Zvonce. Najnoviji nalaz o zaštićenim vrstama; foto: printscreen

Nizvodno od započete betonske pregrade u Rakitskoj reci u selu Rakita evidentirani su potočna pastrmka i potočni rak. Uzvodno od započete betonske pregrade nije bilo nalaza. U Vučidelskoj reci, uzvodnoj pritoci evidentiran je potočni rak - navodi se u nalazu.

U Zavodu kažu da oni nisu jedina institucija koja izdaje mišljenja i rešenja u vezi sa izgradnjom mini-hidiroelektrana.

Generalno svaki investitor u zaštićenom prirodnom dobru, ali i u drugim područjima traži dozvolu za tako nešto. Mi kao Zavod dajemo uslove zaštite prorode da li nešto može da gradi i ako može pod kojim uslovima. Dajemo negativna ili pozitivna rešenja - kažu u Zavodu.

Dodaju da se posebno vodi pažnja u rekama gde ima zaštićenih vrsta.

Uglavnom u vodotocima gde ima rakova i pastrmki, Zavod ne izdaje pozitivna rešenja, ali samo onde gde se utvrdi da neće uticati na taj živi svet. U 90 % slučajeva, uglavnom se ne izdaju pozitivna rešenja - objašnjavaju u Zavodu.

Rešenje Zavoda iz 2013. godine; foto: printscreen Međutim, uvidom u dokumentaciju iz 2013. godine Zavod je izdao je pozitivno rešenje o izgradnji vodohvata na Rakitskoj reci, te je investitor Goran Belić iz Beograda nesmetano počeo sa gradnjom.

On kaže da je imao sve potrebne dozvole, mišljenja i nalaze za početak izgradnje vodozahvata i mini-hidroelektrane u selu Zvonce.

Naravno da sam imao pozitivno mišljenje, a imam ga i sada. Srbijavode su izgradile 3 brane uzvodno uz reku zbog bujica koje nemaju riblje staze i koje u letnjem periodu kad je vodostaj nizak prave problem. Naša brana je po svim standardima - kaže Belić.

Dodaje i da je bilo nesporazuma sa lokalnim stanovništvom, ali da od januara ove godine postoji neki usmeni dogovor sa većinom meštana. Cevovod premešten sa druge strane reke; foto: printscreen

Bilo je problema sa lokalnim stanovništvom oko puta, ali smo u januaru dogovorili da promenimo trasu cevovoda. To je bio kamen spoticanja. Sada cevovod ide uz desnu stranu obale gde nema puta - kaže Belić.

I za promenu trase cevovoda, uvidom u dokumentaciju, Belić ima pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu prirode.

Ipak, na dan održavanja Međunarodnog uspona na Ruj, meštani sela organizovali su protest protiv izradnje mini-hidroelektrane, koji su podržali aktivisti Inicijative "Odbranimo reke Stare planine", te ostaje nejasno sa kojim meštanima se investitor dogovorio, jer selo ima manje od 100 stanovnika.

Podsetimo, aktivisti pomenute Inicijative rekli su da će možda doći vreme kada će morati fizički da brane svoje reke, a Evropski pokret za vodu pružio je podršku borbi za očuvanje reka Stare planine.

Dekani beogradskih fakulteta uputili su otvoreno pismo ministru ekologije Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću u kome navode da će izgradnja mini-hidroelektrana uništiti vredne vodne resurse u Srbiji.

Meštani sela Temska i drugih sela na Staroj planini, već 2 godine vode borbu za očuvanje svojih reka, a inženjer Dragan Josić je optužio jednog od vođa protestaza gradnju mini-hidrocentrala.

Aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine, "oslobodili" su Rudinjsku reku, a posle skoro 2 godina, gradonačelnik Pirota je pozvao borce za očuvanje reka Stare planine na sastanak, koji je po njihovim rečima, bio običan cirkus.

Aleksandar Jovanović Ćuta je u gostovanju u emisiji "15 minuta" rekao da je gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini zločin nad prirodom i ljudima, dok su građani sakupljali potpise za Unesko peticiju. Ministar ekologije Goran Trivan u izjavi za Insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.