Izvor: JužneVesti.com, 17.Feb.2020, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Promocija desnice bliske vlastima pokušaj da se spreči rasprava o korupciji i kriminalu"

"Volela bih da Vučić, umesto što 10 puta kaže kako je N1 američka televizija i kako je Vučićević dobar čovek, kaže 10 puta da je govor mržnje u Srbiji zabranjen" - poručila je u emisiji "Kvaka 23" izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović. Smatra da je za govor mržnje odgovorna vlast, a da je promocija desnice bliske vlastima, od Šešelja do Miše Vacića i Firera, pokušaj da se spreči ozbiljna rasprava o korupciji i kriminalu.

Stojanovićeva je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u intervjuu Danice Vučenić rekla da u društvu postoji snažna polarizacija, u kojoj dve strane komuniciraju upravo kroz govor mržnje. Podsetila je da važeći Zakon protiv diskriminacije prepoznaje govor mržnje kao početnu tačku, ali i etničko čišćenje i genocid kao krajnje posledice.

Možda metafora da se u Srbiji već dešava građanski rat, samo bez oružja, koju je upotrebila Marinika Tepić, i nije preterana - ocenila je Stojanović.

Najopasniji je govor mržnje u medijima, dodaje, a kada on dolazi od političara na vlasti onda je to sistem koji je uspostavljen u zemlji.

U Srbiji danas, kako je ukazala, postoji "desnica koja potiče iz devedesetih, ali i nova desnica, poput one Vacićeve ili Boška Obradovića, koje su ekstremno nacionalističke i koje imaju loš odnos prema ljudskim pravima". Pojašnjava da je za takvu društvenu situaciju najodgovornija stranka na vlasti i da Šešelj nije važan.

On ne bi smeo da bude u parlamentu ni prema našim zakonima i njegovo ponašanje se zasniva na platformi koju je dobio od ove vlasti, kao što su i Vacić i Firer za svoje delovanje platformu dobili od vlasti. Niko od njih ne bi imamo nikakvu vidljivost da nemaju podršku vlasti i medija pod kontrolom vlasti, uključujući i televizije sa nacionalnom frekvencijom - uverena je Stojanović.

Ulogu ekstremne desnice vidi kao način "da vlast odvuče pažnju sa važnih tema, poput korupcije i kriminala o kojima javnost saznaje kroz pisanje istraživačkih redakcija". Suština je da se ne razgovara o kriminalu i korupciji, da se to zamaskira, ističe, jer autoritarna vlast u Srbiji pokušava da zadrži pozicije i da ih na izborima ponovo osvoji.

To je ilustrovala primerom - imate pljačku trafike i onda neko ubaci bubašvabu i svi se okupe oko bubašvabe i zaborave na pljačku.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.