Pretnje otkazom lekaru dan nakon svedočenja o smrti pacijenta koji je čekao ekipu Hitne pomoći

Izvor: JužneVesti.com, 26.Jan.2021, 13:48

Pretnje otkazom lekaru dan nakon svedočenja o smrti pacijenta koji je čekao ekipu Hitne pomoći

Dan nakon što je svedočio o tome da je Nišlija preminuo čekajući ekipu Hitne pomoći, lekar Miodrag Branković dobio je upozorenje da su se stekli uslovi za njegov otkaz. Međutim, zvanično ne zbog uzbunjivanja javnosti, već zbog događaja iz septembra prošle godine kada navodno nije nosio masku i došao u zgradu bez poziva, a za koje je već dobio disciplinsku prijavu. Uzbunjivač smatra da je pretnja otkazom krajnji vid pritiska i poruka da se povuče, ali ističe da nema nameru. Nadležni >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << iz Zavoda za sada ovaj postupak ne objašnjavaju, a odgovori se očekuju.

Doktor Branković koji više od decenije radi u niškoj Hitnoj pomoći je ranije dobijao disciplinske prijave nakon svedočenja u javnosti o stanju u ovoj ustanovi. U međuvremenu je postao uzbunjivač.

Dan nakon što je odlučio da uzbuni javnost svedočenjem u Južnim vestima da je 46-godišnjak preminuo čekajući skoro sat vremena ekipu Hitne pomoći, upozoren je da su stečeni uslovi za njegov otkaz. Ipak, u upozorenju ne navode kao razlog njegovo svedočenje, već povrede radne obaveze i radne discipline, koje su se navodno dogodile još septembra prošle godine. Branković smatra da je to pokušaj poslodavca da ga ućutkaju; Foto: Arhiva JV

Da 21. septembra nije nosio zaštitnu masku u dispečerskom centru, a sutradan 22. septembra da je pre kraja radnog vremena došao u zgradu Zavoda bez poziva dispičera ili načelnika operativne smene - između ostalog piše u upozorenju.

Branković kaže da je sadržaj ovog upozorenja u kome piše da su se stekli uslovi za otkaz već bili predmet disciplinske prijave, jedne od nekoliko koje je prošle godine dobio nakon javnog svedočenja o stanju u Hitnoj pomoći. Smatra da je najpre sporno to što Disciplinska komisija nije donela nikakvu odluku tim povodom, ali jeste direktor mimo njih.

Ovo je očigledan primer "kadija te tuži, kadija ti sudi". Pre svega je i protivzakonito, jer bez ikakve disciplinske komisije, bez ičega se donosi ovakvo rešenje - pita Branković.

Uslovi za otkaz dugogodišnjem lekaru Hitne pomoći, kako piše u upozorenju, stekli su se jer navodno nije imao zaštitnu masku kada je septembra u noćnoj smeni na poziv ušao u dispečerski centar. Lekar i uzbunjivač niške Hitne bi mogao da ostane bez posla; foto: arhiva JV

Međutim, Branković tvrdi da je nosio hiruršku masku, za šta je naveo i svedoke u odgovoru na disciplinsku prijavu, ali da se sada sve svodi na "rekla-kazala", jer niko nije ispitan.

I da je tačno, da li je nenošenje maske toliko jak prekršaj da neko zbog toga dobije otkaz i to skoro 4 meseca kasnije? Drugo i važnije - postoje očigledni dokazi koji mogu da se vide i na društvenim mrežama da radnici Hitne pomoći ne nose maske i ne poštuju mere, ali se njima ne pišu prijave, a kamo li otkazi - ističe Branković.

Drugi razlog koji navode je to što je pre kraja iste smene ujutru došao do sedišta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, bez poziva dispečera ili načelnika operativne smene.

Ono što tu smatra spornim je tvrdnja da je time napustio radno mesto i zloupotrebio službeno vozilo u privatne svrhe, a objašnjava i zašto.

Ja sam jednostavno došao sa terena u Hitnu pomoć zbog fizioloških potreba i to je cela priča. To je apsurdno, ali vrlo velika optužba da sam ja zloupotrebio službeno vozilo u privatne svrhe i tražio sam da to dokažu, da se izvadi GPS kretanja vozila. Jer sve ekipe koje su raspoređene po podstanicama na kraju smene dolaze u Hitnu pomoć i to traje decenijama, nije ništa neuobičajeno, ali je ovo prvi slučaj i jedini da je neko zbog toga dobio prijavu - ističe Branković.

To što je ovo upozorenje dobio samo dan nakon uzbunjivanja javnosti, a prijava se odnosi na događaje iz septembra prošle godine - lekar i uzbunjivač smatra kao krajnji vid pritiska i način borbe poslodavca protiv njega.

Naprasno su izvukli ovu prijavu, tako da je više nego sigurno da to ima veze sa tekstom i uzbunjivanjem javnosti. To je njihov način borbe protiv mene, jer drugačije ne znaju i ne umeju. Ovo je pokušaj da se ja povučem, međutim, verujte da nemam nameru. Ne može niko na ovom svetu da izvrši toliki pritisak na mene da bih ja odustao od istine, a verujte da ima još onoga što javnost treba da zna vezano za propuste u radu Hitne pomoći, argumentovano i dokumentovano - napominje Branković.

Branković će odgovoriti nadležnima u Zavodu u predviđenom roku, ali se obratio i Sindikatu lekara i farmaceuta za pomoć, svojoj advokatici, kao i pravnom timu uzbunjivača, jer će verovatno ovo upozorenje biti tretirano kao štetna radnja nakon uzbunjivanja.

Inače, upozorenje je dao v.d. direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš Slavoljub Živadinović, koji je u tom trenutku, kako je rekao novinarima, na odmoru, pa ga je potpisala njegova pomoćnica Snežana Radivojević.

Novinari su joj poslali pitanja, ali je njena sekretarica navela da je jako zauzeta poslom u Hitnoj pomoći i da će odgovori stići do kraja ove nedelje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Nakon smrti mladića smanjena plata dispečeru Hitne u Banjaluci

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jan.2021

BANJALUKA - Na tri mjeseca za 20 odsto smanjena je plata dispečeru Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja (DZ) Banjaluka koji je radio u noći između 28. i 29. septembra prošle godine, kada je Srđan Cvijić (31) iz Srpca, pod nerazjašnjenim okolnostima, preminuo u Banjaluci.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.