Preporuka ministarstva: Kada je vazduh mnogo zagađen, časove skratiti ili otkazati

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jan.2020, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preporuka ministarstva: Kada je vazduh mnogo zagađen, časove skratiti ili otkazati

Iako nadležni kažu da nema mesta panici jer je vazduh već godinama zagađen, ali preporučuju da se što manje boravi napolju, Ministarstvo prosvete preporučuje vrtićima i osnovnim i srednjim školama da prate merenja i da u skladu sa tim skrate ili otkažu časove kada je to neophodno.

Nekoliko gradova, a među njima i Niš, je i ove godine u oblaku dima i merenja pokazuju visoko zagađenje vazduha. Neke od preporuka Instituta za javno zdravlje jesu da se ujutru i uveče ne >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << boravi napolju, što se posebno odnosi na starije, bolesne i decu.

Vlada Srbije konkretne mere zbog zagađenog vazduha nije donela na jučerašnjoj sednici, ali se danas saopštenjem oglasilo Ministarstvo prosvete, koje preporučuje da škole i vrtići prate merenja i u skladu sa tim organizuju nastavu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je danas preporuku predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama da prate informacije o zagađenosti vazduha u okruženju koje objavljuju relevantne ustanove i da rad organizuju na najbolji način i u interesu očuvanja bezbednosti i zdravlja dece, učenika i zaposlenih - navode u saopštenju.

Kažu da su u dopisu posebno apelovali da se vodi računa o vremenu i dužini boravka napolju, a pre svega rano ujutru, kada mnoga deca kreću u školu i vrtić, kao i uveče kada se deo njih vraća kući.

Ukoliko u nekoj školi skrate časove ili nastavu odlože, dodaju, o tome nadležni treba da obaveste Školsku upravu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.