Preko 100 trkača iz 10 zemalja na ovogodišnjem Lužničkom megdanu u Babušnici

Izvor: JužneVesti.com, 29.Sep.2022, 15:24

Preko 100 trkača iz 10 zemalja na ovogodišnjem "Lužničkom megdanu" u Babušnici

Nakon 5 godina Babušnica će opet biti domaćin "nebeskim trkačima", čuveni Lužnički megdan se sad vraća u obliku Lužničkog Skyrace-a, planinske trke koja će okupiti preko 100 takmičara iz 10 zemalja. Staza je duga 26 km, sa 1.600 metara uspona i raznolikim terenom, od krečnjaka, sipara do makadama i teških tehničkih deonica.

Trkače očekuje zanimljiva i naporna staza koja vodi od centra varoši do planine Golemi Stol i cilja u samom centru sela >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Stol, a organizatori najavljuju izazovne predele, tehničke detalje na stazi, netaknutu prirodu i gostoljubive ljude.

Staza ide starim karavanskim putevima i napuštenim pašnjacima, na tehničkim deonicama je sipar gde će se koristiti užad, a neće faliti ni krečnjaka i kamenjara. Trka se vraća u Lužnicu; foto: Skyrunning Asocijacije Srbije i Crne Gore

Start je zakazan za subotu, 7. oktobra u 8 sati u centru Babušnice i vodi put Stolske planine i njenog najvišeg vrha. Na ciljnu liniju izlazi 102 takmičara iz 10 zemalja, Engleske, Danske, Rusije, Slovenije, Makedonije, Bosne, Crne Gore, Kazahstana i Belorusije. Najmlađi učesnik je Marko Aleksić, domaći takmičar iz babušničkog sela Vava, sa samo 13 godina. Rutu odlikuju strme deonice kroz Golemi Stol i kuloari sa siparom, a takmičari imaju 6 i po sati da stignu do cilja - kažu organizatori.

Trkače očekuju i 4 kontrolne tačke gde se moraju čekirati, a na stazi ih očekuju i okrepe.

U muškoj konkurenciji glavna bitka će se voditi između Žerajića, Bazića i Lončarevića a kod dama između Miluše Bošković, Tatjane Jovanović i Marije Kostić. Naravno, moguće je da se i strani takmičari uključe u borbu za postolje, to će se videti na stazi - predviđaju organizatori.

Trka se održava u okviru nacionalne lige Srbije i ujedno je i poslednja (sedma) trka skajraning lige gde će se odlučivati pobednici u obe konkurencije. Trka takođe nosi i ITRA bodove za najveću trku planete - UTMB u Šamoniju u Francuskoj.

Organizator je Skajraning asocijacija Srbije i Crne Gore, a pokrovitelji Lužničkog SkyRace-a su Turistička organizacija Babušnica i Opština Babušnica.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.