Izvor: JUGpress.com, 13.Jun.2019, 07:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preispituju se postupci za izgradnju malih hidroelektrana, bez subvencija za nove

PODGORICA

Predstavnici Vlade Crne Gore najavili su ovih dana preispitivanje postupaka za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) i potvrdili da neće biti subvencija za izgradnju novih MHE.

Iako je premijer Duško Marković naglasio da misli da je pitanje izgradnje MHE politizovano, deluje da Vlada ipak ne može da ignoriše proteste građana protiv izgradnje malih hidroelektrana u Plavu i Andrijevici, a od skora i na reci Bukovici.

„Do sada nismo konstatovali nijedu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zlouptrebu u procesu davanja saglasnosti za koncesije za mini hidroelektrane (MHE). One su dale značajan doprinos našem energetskom sektoru. Veoma pažljivo pratimo prigovore građana, vodeći računa da li su oni utemeljeni, odnosno da li MHE ugrožavaju životni prostor, poljoprivredu ili bilo koju drugu delatnost”, izjavio je Marković.

On je rekao da je Vlada dala nalog Ministarstvu ekonomije da još jednom pogleda svaki dokument i da vidi da li je napravljen neki propust prilikom dodele koncesija za MHE.

„Ne možemo ostati nemi na bilo kakav protest bilo koga od građana, ali mislim da se radi o našoj institucionalnoj obavezi Vlade da preispitamo sve one dokumente koji su usledili nakon davanja koncesije kako bi bili sigurni da koncesionar koji ima urednu dokumentaciju može nastaviti s radom, a u slučaju da se ispostavi da neki dokument nije izdat na odgovarajući način to može dovesti do prekida ugovora o koncesiji i poništavanju koncesije,“ kazala je Sekulić.

Skupštini predata peticija za moratorijum na MHE

Nataša Kovačević, izvršna direktorka nevladine organizacije (NVO) Green Home, izjavila je da je većina dosadašnjih koncesija za MHE u Crnoj Gori dodeljena bez odgovarajućih planskih i strateških dokumenata, kao i procena o uticajima na životnu sredinu.

NVO Green Home je 15. maja predala Skupštini Crne Gore peticiju, koju je potpisalo preko 6.000 građana, za trajno zaustavljanje gradnje malih hidroelektrana u Crnoj Gori. U peticiji se traži i da se zaustavi davanje i obnavljanje energetskih dozvola po osnovu već podnetih zahteva, dok se ne sprovede strateška procena kumulativnog uticaja na životnu sredinu svih odobrenih projekata MHE.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.