Izvor: JUGpress.com, 27.Apr.2021, 17:12

Predstavljen „Vodič za analizu efekata javnih politika na društvo“

LESKOVAC

U sali Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju Fondacija Centar za demokratiju organizovala je predstavljanje „Vodiča za analizu efekata javnih politika na društvo“. Sarita Bradaš, istraživačica Fondacije, kaže da je namera bila da se, pre svega organizacije civilnog društva, a preko njih i građanke i građani, upoznaju sa načinima kako mogu da se uključe u to da ispitaju kakvi su uticaji javnih politika kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />„Tu se podrazumevju pitanja lokalnog budžeta, zatim strategije koje lokalne samouprave donose, kao što su strategije socijalne zaštite ili lokalni planovi zapošljavanja, a to predstoji svim lokalnim samoupravama u Srbiji na osnovu Zakona o planskom sistemu. Ti planovi podrazumevaju konsultativne procese i to nisu više samo javne rasprave, nego praćenje od samog početka procesa, odnosno identifikovanja problema analize dostignuća prethodne strategije, definisanje ciljeva i mera kojima će se ti ciljevi postići, praćenje realizacije tih mera, u šta sve treba da budu uključeni građani. Na žalost, to se ne radi svuda, niti se radi na način kako bi to trebalo, ali na ovaj način, preko organizacija civilnog društva, osnažujemo građane da se uključe u proces izrade i građenje tih politika, jer načini njihovih života zavise od toga.“

Dosadašnje iskustvo pokazuje da građani ne iskazuju neko veliko interesovanje za učešćem u takvim akcijama, a sarita Bradaš kao problem vidi što takve informacije retko dolaze do građana.

„Prvo, one najugroženije grupe ne komuniciraju elektronski, kako se najčešće objavljuje. Grad Leskovac je po indeksu transparentnosti za 2020. godinu, koju radi „Transparentnost Srbije“ na vrhu, peti po otvorenosti i pristupu informacijama. Ali, ono što je ovde u fokusu su tzv. neorganizovane grupe, odnosno ljudi koji su ruralnim sredinama, na marginama, siromašni, oni najčešće nisu uopšte obavešteni. Sledeći problem je i to što su te informacije u poprilično nerazumljivom obliku, pa čak i za mene koja se bavim time. Stvar je u tome da ne treba samo informisati građanje, nego ih i uključiti u sve to, do onog poslednjeh stadijuma, objasniti im koje su to intervencije koje idu u njihovu korist i dobrobit.“

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.