Predrag Jakšić: Promocija samoubistva na RTS-u

Izvor: KMnovine.com, 05.Apr.2019, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predrag Jakšić: Promocija samoubistva na RTS-u

Trudim se da se suzdržim i da ne komentarišem medijske sadržaje koji se ciljno plasiraju iz zlonamernih razloga jer se njihovi autori i hrane našom pažnjom.


   
Ilustracija: KM novine / 2019    

















Piše: Predrag Jakšić*



Opet, juče, ne znam šta mi je bilo, >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << odgledah gotovo čitavu poslednju epizodu mini serije „Grudi“ na RTS1.

I nije da sam se začudio katastrofalnim kvalitetom i potpunim diletantizmom jer domaći i „regionalni“ dramski program na RTS uglavnom je takav, te ne bih to zbilja ni komentarisao da se u narativu seriji nije pojavilo nešto toliko poražavajuće da je pitanje da li se išta monstruoznije pojavilo na Javnom servisu.

Pogledao sam danas kako je na sajtu RTS početkom meseca najavljena ova serija i videh da je ona javnosti „prodata“ kao serija koja bi trebalo da podigne svest o raku dojke, tom izuzetno ozbiljnom problemu, da je serija „optimistična“ i „duhovita“ i da „ima životan, realan, ljudski kraj“.

Ali šta je serija poručila gledaocima, gledateljkama pre svega.

Čitava priča junakinje obolele od raka dojke završava se tako što ona odlazi u hotel da se ubije, da ne bi pravila problema ukućanima, a novac koji su joj prijatelji obezbedili za lečenje ostavlja svojoj kćerki da ima za školovanje jer bolje da zbrine kćer nego da se „uzaludno“ leči kada je već kasno, kad je već propustila da sve to izbegne preventivom bolje da umre pod „svojim“ uslovima. Kćerka, rodbina, prijatelji, svi to prihvataju kao normalno.

Verovali ili ne, to je upravo ono što su nadležni preko Javnog servisa poručili ženama Srbije koje su obolele od raka dojke – ubijte se.

Da li je potrebno naglasiti da je serija deo kampanje koju Javni servis vodi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja naše države. Posle se neko pita što nam je ovako. Nismo mi više ni druga ni treća ni peta Srbija, nismo mi više ništa.

31. mart 2019.



 *Predrag Jakšić je dramski pisac i teoretičar, pesnik i filmski stvaralac, rođen je u Staroj Pazovi 1972. godine.

U Beogradu je završio Pravni fakultet a nešto kasnije i Dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti gde je trenutno je na doktorskim studijama Teorije kulture medija.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
 Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.