Predrag Jakšić: Fašizam nije pobeđen 9. maja, i danas živi

Izvor: KMnovine.com, 10.Maj.2020, 19:33

Predrag Jakšić: Fašizam nije pobeđen 9. maja, i danas živi

Fašizam 9. maja 1945. nije poražen niti u našoj zemlji, niti na Zapadu, niti na Istoku.


   
Foto ilustracija: KM novine 2020.    
Piše: Predrag Jakšić



Poražena je samo za jako kratko vreme jedna vojska i jedan vrlo opaki oblik fašističkog ustrojstva, koji je vrlo brzo nastavio da živi u skoro neizmenjenom obliku.

Odgovorni za Holokaust nisu odgovarali, odgovorni >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << za genocid koji je izvršen u Jasenovcu, po drugim ustaškim logorima i širom NDH nikada nisu odgovarali, opet ni odgovorni za bacanje atomskih bombi nikada se nisu ni izvinili, kamoli odgovarali za desetine hiljada namerno ubijenih civila. Pobednici su odmah po pobedi pootvarali svoje logore, neki ih nisu ni zatvarali. „Saveznici“ su porušili i pouništavali sve ono što je promaklo poraženima. Različiti su ordeni podeljeni posle rata, a godine koje su nastupile otkrivale su stravičnu prošlost većine odlikovanih.

Na šaci časnih, hrabrih poginulih i odlikovanih heroja i na milionima i milionima nevino stradalih, ordenje i zasluge pripale su i različitim zlotvorima. 

Amerikanci su odamh pokupili naci-naučnike i nastavili sve njihove naci-eksperimente, Englezi su preuzeli (ili vratili) naci-obaveštajce, presvučeni Vatikan je prebacio na hiljade nacista, ustaša i drugih zlotvora u Južnu Ameriku, razaslao ih svuda po svetu, beatifikovao je i kanonizovao naciste i ustaše u svojim redovima, Bundesver i NATO pakt su otvoreno vodili bivši Hitlerovi generali i oficiri, Sovjeti su presvukli košulje zarobljenim nacistima i ustašama na Istočnom frontu i poslali ih sada kao „pobednike“ da „pobede fašizam“ i da dovrše zločine u akciji nove okupacije, ostavljajući ih da upravljaju kako na formalnim čelnim pozicijama, tako i po tajnim policijama, Franko i različiti „frankisti“ po svetu su nastavili da vladaju kao da se ništa nije desilo.

Uspostavljanje EU posebno je tužna etapa fašističkog kontinuiteta. O vođama i vođicama jugoslovenskih pobednika evo posle 75 godina, bez obzira što to mnogi odbijaju da prihvate, znamo sve, ko su u stvari bili i šta su u stvari činili i za vreme i posle rata, koliko su ljudi, bilo u svojim redovima, bilo na suprotnoj strani (strani koji nije morala biti ni neprijateljska, ni ideološki suprotna, već samo tako, proizvoljno suprotna) pobili, pozatvarali, koliko imovine oteli, pokrali, uništili, koliko porodica razorili, ljudskih duša izmučili. Zato niko nikada nije ni odgovarao, ne samo za preke sudove i mučenja ili za Goli otok, već ni za Sremski front, ni za to što logore kao što je Jasenovac nisu ni pokušali da spreče da „rade“ i kada je sve drugo bilo „oslobođeno“.


Fašizam je od tog 9. maja 1945. samo promenio svoje lice i strategiju. Ideja je ostala ista – uništiti slobodu ljudi, okupirati ih, opljačkati i držati ih u pokornosti, pričati im istine na gebelsovski način, podeliti ih i učiniti poltronima, cinkarošima, kukavicama, mizantropima i debilima.
Ako pogledate koji ljudi upravljaju svetom danas, posebno je to prepoznatljivo u zemljama bivše Jugoslavije, nema u njima antifašizma ni u tragovima, čak suprotno od toga. Da je fašizam zaista pobeđen mi živi bismo se pomirli sa svim poubijanim jer bismo bili sigurni da su njihove ubice odgovarale i da njihova žrtva nije bila uzaludna, a
   
Predrag Jakšić    
oni bi tada počivali u miru. No znamo mi da zemaljska pravda nikada nije stigla za žrtve fašizma. To je više nego dobar dokaz da je 9. maj, na veliku žalost, samo datum koji pere savest onima koji su živi, a bolje da nisu. U knjizi „Pisanje ili život“, Horhea Sempruna, logoraša iz Buhenvalda, našao sam podatak da je taj logor u Buhenvaldu zatvoren u junu 1945. godina i da je ponovo otvoren septembra iste godine ali sada pod kontrolom KGB. I nije me to ništa začudilo. Zašto bi. Logori postoje danas isto kao što su postojali u vreme Hitlera i Pavelića. I mi smo u jednom o njih iako se to ponekad tako ne čini, ali znamo da jesmo jer ta nesloboda koju osećamo - to je logor.



PROČITAJTE JOŠ:
Predrag Jakšić: Krvna njiva od 100 evra - KM NovinePredrag Jakšić: Krvna njiva od 100 evra #Predrag_Jaksic #Srbija #Vlast #Dodela #Evro100 #Krvna_njiva Neko će reći da je opasno ocenjivati tuđe motive. Ne slažem se s tim. Motivi su uzroci svega ključnog što se dešava u ljudskoj civilizaciji, kada njih ne bismo ocenjivali ne bismo ni učestvovali u životu, ne bismo bili živi.


PROČITAJTE JOŠ:
Predrag Jakšić: Politička korektnost antifašističke Evrope - ''Fašizam je mrtav! Živeo Fašizam!'' - KM NovineNekim sitnicama čovek prosto ne prida značaj godinama. A sitnice, ko sitnice, odrone breg, i pukne pogled... u sadašnjost. Evo nas ponovo blizu praznika - Dana pobede nad fašizmom. Važnog simboličnog datuma u istoriji čovečanstva. Barem je meni uvek bio važan. Slučaj je hteo da se tako zvala i srednja škola koju sam pohađao (Pravno-birotehnička škola „9.



PROČITAJTE JOŠ:
Zoran Vlašković: Amerikanac bljuvao fašizam u Prištini - KM NovineZoran Vlašković: Amerikanac bljuvao fašizam u Prištini #Šiptari #Priština #Separatisti #EliotEngel #Kosovo #Metohija #Srbija #kmnovine Predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD Eliot Engel, boravio je u Prištini 4. jula, kao okupiranoj NATO teritoriji, kada je i na osnovu fašizma otvorio američku ambasadu u glavnom gradu južne srpske pokrajine.


KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.