Policija: Ima elemenata krivičnog dela u Rakiti

Izvor: JužneVesti.com, 05.Apr.2019, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija: Ima elemenata krivičnog dela u Rakiti

Nakon detonacije koja se čula iz auspuha bagera u blizini gradilišta za mini-hidroelektranu u selu Rakita, oglasila se i pirotska policija koja saopštava da ima elemenata krivičnog dela. Iz Inicijative Odbranimo reke Stare planine poručuju da je država odgovorna za sve što se dešava u malom planinskom selu.

Još se ne zna šta je prouzrokovalo eksploziju koja je u sredu ujutru uplašila radnike i meštane Rakite, a u pirotskoj policiji kažu da intenzivno rade na >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti tog događaja.

O događaju, u kojem niko nije povređen, obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu koje se izjasnilo da ima elemenata krivičnog dela uništenje i oštećenje tuđe stvari koji se goni po privatnoj tužbi - kažu u policiji.

U međuvremenu, u selu su nastavljeni radovi na vodozahvatu i sanaciji klizišta, a iz Inicijative Odbranimo reke Stare planine traže da policija bez odlaganja sprovede istragu o tom događaju, kao i da obavesti javnost o tome dokle je stigla istraga o podmetnutoj bombi. Investitor mora da sanira klizište iznada vodozahvata; foto: M. N.

ORSP osuđuje svako nasilje, a odgovornost za šta god da se desilo u Rakiti snosi država koja krši zakone koje je sama donela, koja ne sprovodi rešenja o zabrani nastavka radova. Odgovornost snosi i sam investitor Goran Belić koji takođe krši zakon - saopštavaju iz Inicijative.

Podsetimo, Opštinska građevinska inspekcija krajem prošle godine donela je rešenje o zabrani radova na izgradnji cevovoda za mini-hidroelektranu, a potom je i Republička inspekcija za zaštitu životne sredine stopirala radove na izgradnji cevovoda i naložila da se postavljene cevi u dužini od 300 metara izvade.

Ipak, investitor i dalje ima dozvolu da radi na vodozahvatu, a po nalogu građevinske inspekcije mora i da sanira klizište iznad vodozahvata.

Početkom godine kamp prikolica koja je služila kao magacin izgorela je u u blizini gradilišta vodozahvata za mini-hidroelektranu, a policija još nije utvrdila uzrok požara.

To je bio još jedan u nizu događaja u malom selu u babušničkoj opštini, nakon tuče obezbeđenja i meštana, pronalaska bombe u selu, akcija vraćanja reke u korito, pobune meštana protiv izgradnje i konstantnih protesta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.