Izvor: JUGpress.com, 01.Jul.2019, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška mikropreduzećima i mladim Romima u započinjanju biznisa

NIŠ

Na današnjoj sednici Gradskog veća Niša većnici su dali saglasnost na dva projekta koja se tiču zapošljavanja. Jedan projekat odnosi se na zapošljavanje mladih Rma a drugi pomaže osnivanje mikropreduzeća.

Romima iz  Niša pruža se mogućnost da se edukuju i stiču stručnu praksu iz oblasti životnih veština, koje realizuje Fond za obrazovanje Roma, a koju u Srbiji podržava Nemačka razvojna banka kroz projekat “Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma”, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << druga faza.

Na ovaj način se pospešuje njihovo zapošljavanje, a projekat finansira nemačka vlada  i obuhvata 150 pripadnika romske nacionalne manjine iz 76 lokalnih samouprava. Oni će uz edukacije, moći da obavljaju  praksu kod jednog od 53 poslodavaca.

 Mladi Romi iz Niša mogu konkurisati za jedno od 150 mesta koliko ih obuhvata druga faza ovog programa u celoj Srbiji.

“Cilj projekta pospešivanje zapošljavanja i povećanje konkurentnosti pripadnika romske nacionalne manjine na tržištu rada” rekla je Suzana Jovanović, rukovodilac sektora za socijalnu zaštitu Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu. Ona je dodala da je edukacijaje za polaznike besplatna, uključujući i putne troškove i smeštaj a odvija se u Beogradu.

„Želimo da sarađujemo na ovom projektu, da podržimo i promovišemo ovaj program, a učešće Grada Niša ne podrazumeva nikakve finansijske obaveze, odnosno, neće nas ništa koštati“, kaže Suzana Jovanović.

Do sada je u prvoj fazi ovog programa  učestvovalo 780 mladića i devojaka romske nacionalnosti, a od kojih je njih 186 dobilo mogućnost obavljanja stručne prakse, koja bi trebalo da bude njihov „put do posla“. Realizovana su 182 plaćena stažranja.

Projekat traje do kraja novembra 2021. godine.

Grad Niš i nemačka organizacija “ Help” ove godine  podržaće mikropreduzeća u Nišu i drugim gradovima Srbije  u započinjanju i razvoju poslovanj u okviru projekta “ Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog balkana 2019- 2020. godine.

Trideset niških preduzetnika pomoći će sa 2400 evra u opremi, jer  ovaj program podrške znači da će oni koji žele da pokrenu mikrobiznis dobiti pomoć u materijalu ili opremi, u ovoj vrednosti.

Projekat je vredan 72.000 evra, od od čega 60% sredstava obezbeđuje vlada Republike Nemačke, dok će Grad izdvojiti 40% ukupne sume, a realizuje ga organizacija „Help“, rečeno je na Gradskom veću.

„Projekat obuhvata pomoć mikro biznisima. Biće podržano minimum 30 mikro biznisa, sa 2.400 evra. U pitanju je donacija u opremi ili materijalu, organizacija poslovnih obuka, prema potrebama korisnika i biće praćenje projekata“, rekla  je Violeta Tesla savetnik u  Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Tesla je dodala da su ovakvi projekti su i ranije organizovani i da su “ lepo prošli” i da je  ovo  praktično samo nastavak.

„Grad Niš će svoje finansijske obaveze preuzeti naredne godine ali ugovor o saradnji Grada i HELP-a, prema njenim rečima, trebalo bi da bude potpisan narednih dana.

Vreme realizacije projekta je od dana potpisivanja Ugovora do 31. 12. 2020.

Ukupna vrednost Programa na nivou Republike Srbije iznosi 969.230,00 evra ( 126.000.000,00 dinara ).

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.