Podrška ispred suda radnicama koje su tužile Turističku organizaciju

Izvor: JužneVesti.com, 24.Apr.2018, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška ispred suda radnicama koje su tužile Turističku organizaciju

Kako bi iskazali solidarnost i podržali borbu 2 čistačice koje su zbog otkaza tužile prokupačku Turističko-sportsku organizaciju, članovi nevladinih organizacija i udruženja iz cele Srbije okupili su se danas ispred zgrade Osnovnog suda u vreme održavanja ročišta. Veći skup i protestnu šetnju najavljuju za četvrtak od 10:30.

Protest solidarnosti sa radnicama Ružicom Nedeljković i Vericom Stojanović propratilo je i desetak građana i radnika koji tvrde da "trpe neviđenu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << torturu od strane pojedinih lokalnih funkcionera Srpske napredne stranke", a koji, kako kažu, bukvalno odlučuju o svakom radnom mestu i svakom radniku koji se zapošljava u Prokuplju već punih 5 godina.

U vreme kada se sprovodi lažna racionalizacija u TSO tako što se isteruju žene sa najmanjim primanjima, upošljavaju se na određeno i po partijskoj liniji SNS aktivisti. Radnici u Prokuplju su obespravljeni, jer bukvalno o njihovoj sudbini udlučuje nekoliko ljudi iz Srpske napredne stranke – rekao je Vanja Stojanović, jedan od organizatora protesta.

Inače, primena mera štednje i racionalizacije u Turističko-sportskoj organizaciji u Prokuplju svela se na ukidanje celokupne službe higijene, a otkaze je dobio čak i veći broj radnika od broja predviđenog racionalizacijom.

Nakon ovih otpuštanja, članovi Nezavisnog sindikata TSO i otpuštene radnice su organizovali štrajk, što je bio povod za nove otkaze, ovoga puta i članovima Štrajkačkog odbora sindikata.

Odlukom Ministarstva rada, oni su vraćeni na posao, a samim tim je i poništeno rešenje koje je donela Inspekcija rada u Prokuplju.

Radnici tvrde da je njihov otkaz bio politička volja lokalnih funkcionera i odraz demonstracije moći i zastrašivanja vladajućeg režima u Prokuplju, zbog čega su podnete i mnoge krivične prijave čiji se epilog očekuje u narednom periodu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.