Pirotski radio-amateri pomogli iznemoglom sugrađaninu

Izvor: JužneVesti.com, 04.Dec.2019, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirotski radio-amateri pomogli iznemoglom sugrađaninu

Zbog nemogućnosti da kola Hitne pomoći odmah reaguju po pozivu i dođu do sela Sinja Glava gde se nalazio 53-godišnji muškarac kome je pomoć lekara bila neophodna, reagovali su članovi Radio-kluba Pirot koji su iznemoglog Radeta Ćirića dovezli do zdravstvene ustanove gde je zbrinut.

Smrznutog, gotovo nepokretnog i povređenog Ćirića u trošnoj kući bez vode, struje i grejanja, zatekle su komšije koje ga nisu videle nekoliko dana, a kada su od Hitne pomoći dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << odgovor da ne mogu odmah da reaguju, jer su sva vozila zauzeta, pozvali su radio-amatera Milana Radovanovića, koji je sa svojim kolegama odmah reagovao i svojim džipom otišao do sela gde živi ovaj muškarac.

Bio je u teškom zdravstvenom stanju, povređen, dehidrirao i promrzao. Selo ima samo 22 stanovnika, a niko od komšija ga nije video 5 dana. A uslovi u kojima živi su stvarno nehumani - kaže Radovanović.

Odmah su prebacili 53-godišnjeg Ćirića do Hitne pomoći i Opšte bolnice gde je, i pored toga što nije imao dokumenta i zdravstvenu knjižicu, zbrinut.

Doktori su ga pregledali, bio je na snimanju na ortopediji i zbrinut je. Uključen je i Centar za socijalni rad koji će mu, nadam se, pomoći - priča radio-amater.

Put do udaljenog sela nije asfaltiran, a dodatno je uništen kamionima i traktorima koji prevoze drva za ogrev, a uz sneg koji je pao, Radovanović nije siguran da li bi sanitet mogao uopšte da dođe do kuće gde je živeo Ćirić. Put nije asfaltiran, foto: Milan Radovanović

Apelujem da mi svi pomognemo čoveku, on svakako nije jedini, ima takvih slučajeva po selima za koje se ne čuje, ali glupo je da dozvolimo da na naše oči neko živi u takvim uslovima, bez vode, struje, grejanja, hrane, da nema ništa, a neko da ima sve - kaže Radovanović.

Dok je bio zdrav, taj muškarac je nadničario po selu, ali sa povredama i sveukupnim zdravstvenim stanjem, više nije u stanju da sam brine o sebi. U selu je živeo sam, kaže Radovanović, a bliža rodbina je obaveštena da je prebačen u bolnicu.

Članovi Radio-kluba Pirot često pomažu ugroženim sugrađanima, a i ove zime će nastaviti sa "Zimskim patrolama" da proveravaju stanje na putevima po pirotskim selima, ukoliko sneg zaveje, i da sa Crvenim krstom dele pomoć meštanima u udaljenim selima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.