Ostaci naselja iz 1963. godine izronili iz Zavojskog jezera (FOTO)

Izvor: juGmedia, 08.Sep.2018, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaci naselja iz 1963. godine izronili iz Zavojskog jezera (FOTO)

Hidroelektrana Pirot prekomerno je ispustila vodu iz Zavojskog jezera, nakon čega su se pojavili ostaci naselja koje je završilo na dnu jezera prilikom gradnje ovog električnog postrojenja, javljaju nam iz Vojvođanske zelene inicijative.

Posledica ovog neadekvatnog staranja Hidroelektrane Pirot dovodi u pitanje opstanak živog sveta u jezeru i oko jezera, koje je važilo za jedno od najlepših i najčistijih veštačkih akumulacija u našoj zemlji.

Ovo jezero nastalo >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << je  1963. godine, kada se dogodila nezapamćena prirodna katastrofa u srednjem delu toka planinske rečice Visočice, usled koje je veliko klizište napravilo prirodnu branu, koja je kasnije nadvišena izgradnjom veštačke brane, pisao je EkoSpark.

Nakon naglog otapanja snega na Staroj planini u ataru sela Zavoj, na desnoj dolinskoj strani Visočice potekla je zatim bujica razdrobljene i raskvašene zemlje i preprečila tok reke.

Tada je stvorena prirodna brana na kojoj je kasnije podignuta Hidroelektrana Pirot.

Zahvaljujući ovoj prirodnoj katastrofi, istina na štetu starosedelaca, ali na radost ribara i ljubitelja prirode stvoreno prelepo planinsko jezero.

Na novim geografskim kartama nema više sela Zavoj, umesto njega u karte je unet novi detalj Zavojsko jezero.

Zgrade su porušene, a žitelji Zavoja preselili su se u Pirot i okolinu, dok je po završetku radova na hidrocentrali „Zavoj“, jezero ponovo napunjeno 1989. godine.

Od tada ono je pružalo pregršt zadovoljstava svim vrstama sportskog ribolova, i ne samo ribarima, već i ljubiteljima čiste prirode i bistre planinske vode.

Vojvođanska zelena inicijativa ovim putem želela je da izvrši pritisak na HE Pirot da se na adekvatan način stara o Zavojskom jezeru.

Galerija nadrealnih slika u nastavku, uslikanih objektivom Dušana M. Bodiroge pokazaće vam u kakvom se stanju trenutno nalazi Zavojsko jezero, turistička atrakcija jugoistočne Srbije.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.