Ostaci iz 6. veka pre nove ere pronađeni kod Lebana

Izvor: JužneVesti.com, 23.Sep.2019, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaci iz 6. veka pre nove ere pronađeni kod Lebana

Veliki broj alatki, keramike, delova figura, ali i mogući ostaci peći, pronađeni su na arheološkom nalazištu Svinjarička čuka kod Lebana. Neki od ostataka datiraju još iz 6. veka pre nove ere, kažu istraživači, a neki od njih pokazaju da su ljudi konstantno naseljavali ovaj predeo.

Arheolozi iz Leskovca, Beograda i Austrije nastavili su iskopavanje koje je počelo pre 2 godine. Ono što su otkrili, kažu, pruža dobru osnovu za dalja istraživanja. Deo ostataka povezuju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sa obližnjim lokalitetom Caričin grad, foto: Narodni muzej Leskovac

Ovogodišnja istraživanja su nastavljena u okviru dve arheološke sonde, u kojima je ukupno istraženo 180 metara kvadratnih. Najstariji do sada otkriveni ostaci mogu se datovati u početak 6. milenijuma pre nove ere, a radi se o artefaktima tipičnim za starčevačku kulturu - kažu arheolozi.

Najmlađi arheološki ostaci otkriveni na lokalitetu mogu se dovesti u vezu sa susednim lokalitetom Caričin grad, odnosno sa poznoantičkim i vizantijskim periodom. Istraživanja nastavljuju sledeće godine, foto: Narodni muzej Leskovac

Lokalitet Svinjarička čuka ne samo da pruža dokaze o naseljavanju ranih poljoprivrednih zajednica u oblasti Puste reke, već i o kontinuiranom naseljavanju tokom bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba - navode istraživači.

Nastavak istraživanja planiran je za sledeću godinu, dodaju, kada se očekuju novi, detaljniji podaci i dublji uvid u prošlost ovog regiona.

Istraživanje ovog lokaliteta vrši se u okviru projekta Pusta reka, na kome, pored Narodnog muzeja u Leskovcu, rade i Institut za orijentalnu i evropsku arheologiju iz Beča i Arheološki institut u Beogradu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.