Ombudsman: Vratiti mandate nelegalno smenjenim odbornicima u Lebanu

Izvor: JužneVesti.com, 09.Jan.2020, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Vratiti mandate nelegalno smenjenim odbornicima u Lebanu

Da je šestoro odbornika u Lebanu nelegalno krajem 2017. godine smenjeno, smatra Zaštitnik građana zbog čega je Skupštinu i predsednika Opštine opomenuo da poštuju zakon. Vrata lokalnog parlamenta ovim odbornicima zatvorena su više od 2 godine, a iako imaju odluke suda i Ministarstva da im se mandati vrate, opštinsko rukovodstvo na ove zahteve ćuti. Zaštitnik građana dao je nadležnima rok od 60 dana da smenjenim odbornicima vrate mandate i upute izvinjenje.

Mandati su >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na vanrednoj ponoćnoj sednici oduzeti Milanu Krivošiji i Mališi Kostiću iz Socijalističke partije Srbije, naprednjacima Veliboru Pešiću, Ljiljani Pečenković i Novici Kociću, kao i Ljubiši Spasiću ispred grupe građana.

Dve godine kasnije, kažu smenjeni odbornici, situacija je ista - oni se ne pozivaju na sednice Skupštine, brani im se ulazak u salu, a o vraćanju mandata nije ni bilo reči.

Na njihov slučaj, nakon Upravnog suda, koji im je rešenjem vratio mandate, i reakcije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koje razmatra razmatra raspuštanje lokalnog parlamenta, reagovao i Zaštitnik građana kome su se odbornici žalili. Smenjeni odbornici organizovali i protest, foto: B. Antić

Skupština opštine Lebane je postupila suprotno izričitim zakonskim odredbama, jer nakon 8. februara 2018. godine i donošenja presuda Upravnog suda kojima je vraćen mandat pritužiocu, istom nije omogućila da prisustvuje i učestvuje u radu Skupštine opštine Lebane na sednicama koje su održane tokom 2018. i 2019. godine. Na isti način, Skupština opštine Lebane je ovo pravo uskratila i ostalim odbornicima kojima su odlukama Upravnog suda takođe vraćeni mandati - navodi se u saopštenju.

Na ovaj način, kaže, Skupština opštine Lebane je postupala suprotno načelu obaveznosti pravosnažnih sudskih presuda čime je povredila prava odbornika kojima su vraćeni mandati i obesmislila pravo na sudsku zaštitu mandata.

Predsedniku Opštine Ivanu Bogdanoviću i predsedniku Skupštine Opštine Srđanu Joviću naloženo je da, u roku od 60 dana, odbornicima vrate mandate, dok se Jović smenjenim odbornicima mora pisanim putem izviniti.

Predsednik Skupštine opštine Lebane će bez odlaganja preduzeti sve potrebne mere kako bi se pritužiocu, kao i ostalim odbornicima kojima su, shodno navedenim odlukama Upravnog suda vraćeni mandati, omogućilo da prisustvuju i učestvuju u radu Skupštine opštine Lebane na njenim sednicama. Predsednik Skupštine Opštine Lebane će se pisanim putem izviniti pritužiocu zbog onemogućavanje učešća u radu skupštine na prethodnim sednicama - navodi se u odluci.

Nadležni i dalje ćute, foto: B. Antić Naloženo je i da se obojica ubuduće pridržavaju zakona i Poslovnika Skupštine.

Inače, zbog ovo slučaja, Zaštitnik građana u saopštenju zaključuje da predsednik Opštine Lebane nije u potpunosti sarađivao sa ovom institucijom.

Podsetimo, odbornicima su mandati oduzeti krajem 2017. godine, tek nekoliko sati nakon što je Vučić u Lebanu otvorio fabriku vunice turskog investitora.

Ovi odbornici su krajem marta 2018. godine organizovali protest, a predsednik Opštine Ivan Bogdanović, u saopštenju poslatom nakon protesta, rekao da su se organizovali zbog ličnih interesa, a ne zbog vraćanja mandata.

Nelegalno smenjeni odbornici više od 2 godine ne učestvuju u radu Skupštine, a iako su slali otvorena pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministrima Branku Ružiću i Neli Kubrović, njihov slučaj do danas nije rešen.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.