Izvor: JUGpress.com, 21.Nov.2019, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana javna rasprava o Nacrtu budžeta Gradske opštine Medijana za 2020.godinu

NIŠ

 Davanja u oblasti socijalne zaštite predstavljaju praktično finansijski najobuhvatniju stavku u Nacrtu odluke o bužetu opštine Medijana za 2020. godinu, izuzimajući opštinsku upravu, čulo se, između ostalog, na javnoj raspravi o planiranju budućeg budžeta. Uzimajući u obzir predloge i sugestije građana, čemu i služi javna rasprava, Opština će precizirati predlog budžeta najkasnije do 20. decembra.

            Javnoj raspravi o Nacrtu odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << o budžetu Gradske opštine Medijana za 2020. godinu predhodilo je objavljivanje teksta Nacrta odluke o budžetu Gradske opštine Medijana za 2020. godinu na oglasnoj tabli i na zvaničnom Sajtu Gradske opštine Medijana čime je ovaj tekst postao transparentani svako ko je zainteresovan mogao je da vidi koliko je novca,na kojoj poziciji i za šta opredeljeno.Na taj način se stvara mogućnost praćenja trošenja novca iz budžeta. Zainteresovani građani, udruženja, privredni subjekti, političke stranke, mediji i drugi, svoje predloge, primedbe i sugestije na Nacrt odluke o budžetu Gradske opštine Medijana za 2020. godinu mogli su da upute pisano, dostavljanjem na adresu Gradske opštine Medijana ili na adresu elektronske pošte.Primedbe i sugestije su i usmeno, na javnoj tribini mogle da se podnesu.

                       Od ukupno planiranog budžetskog iznosa od 220,9 miliona dinara, za različita davanja u oblasti socijalne zastite predviđeno je 25,5 miliona dinara. Opština koja je promovisana kao mesto pronatalitetne politike nacrtom budžeta predviđa u okviru socijalne zapštite 11 miliona dinara za podršku roditeljima, koji dobiju treće dete. Reč je o 120.000 dinara godišnje po detetu, odnosno, po 10.000 dinara u mesečnom iznosu, objasnila je na javnoj raspravi Radojka Stevanović, šef Odseka za finansije, koja je prisutnim građanima predstavila nacrt budžeta.

              Za Fond “Sveta Petka” predložen je iznos od osam miliona dinara, koliko iznosi i ove godine. Fond finansijski podržava procedure vantelesne oplodnje, stipendiranje najboljih studenata svih niških  fakulteta i nagrađivanje osnovaca i srednjoškolaca, koji su postigli uspeh na republičkim ili međunarodnim školskim takmičenjima.

          Dosadašnje iskustvo je pokazalo da se godišnje za podršku vantelesnoj oplodnji prijavi oko 15 bračnih i vanbračnih parova. Broj prijavljenih parova nije ograničen, ali prema dosadašnjoj praksi za vantelesnu oplodnju se iz opštinskog budžeta, ondosno iz Fondacije Sveta Petka, izdvoji prosečno oko tri miliona dinara. Od osnivanja Fonda, 2005. godine, uz podršku Opštine za vantelesnu oplodnju, rođeno je 10 beba.

             Uslovi za parove koji se prijavljuju za finansijsku podršku od po 200.000 dinara predviđaju da oni prilože medicinsku dokumentaciju, dokaz o najmanje jednogodišnjem prebivalištu na teritoriji opštine, kopiju lične karte, izvod iz knjige venčanih ili, u slučaju vanbračnih parova, obezbeđivanje dva svedoka koji bi potvrdili vanbračnu zajednicu.

              Sredstva iz Fonda Svetga Petka namenjena su i jednogodišnjem stipendiranju najboljih studenata na niškim fakultetima i to u pojedinačnom iznosu od 12.000 dinara mesečno. Talentovani učenici osnovnih i srednjih škola, koji postižu uspehe na međunarodnim ili domaćim takmičenjima iz Fonda dobijaju nagradu do 20.000 dinara.

               Takođe, Opština je predvidela sredstva i za jednokratnu novčanu pomoć socijalno najugroženijim žiteljima, te je za ovu namenu predloženo ukupno šest miliona dinara.

Ovaj tekst je deo projekta koji sufinansira opština Medijana.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.