Odbornik u Medveđi u sukobu interesa jer je glasao da mu sin postane većnik

Izvor: JužneVesti.com, 02.Okt.2018, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornik u Medveđi u sukobu interesa jer je glasao da mu sin postane većnik

Zbog toga što je kao odbornik Skupštine u Medveđi glasao za izbor svog sina na funkciju opštinskog većnika, Dobrivoju Joviću Agencija za borbu protiv korupcije je izrekla meru javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

Kako se navodi u odluci, Jović je povredio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije jer je u junu 2016. godine prisustvovao sednici na kojoj je odlučeno da njegov sin Nenad Jović postane član Opštinskog veća.

Čitanjem zapisnika sa sedme >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sednice Skupštine opštine Medveđa, održane 14. 06. 2016. godine utvrđeno je da je na navedenoj sednici prisustvovalo 33 odbornika, da su odsutni bili Redžep Abazi i Goran Bajović, kao i da je na toj sednici Nenad Jović izabran za člana Veća - piše u odluci Agencije.

Od kada je na funkciji opštinskog većnika Nenad Jović je, kako je utvrdila Agencija, za taj posao primio ukupno oko 334.000 dinara. Tako je, navodi se u odluci, njegov otac kao odbornik iskoristio funkciju za "sticanje koristi za povezano lice".

Nesumnjivo je utvrđeno da je Dobrivoje Jović u svojstvu odbornika Skupštine opštine, učestvovanjem na sedmoj sednici Skupštine na kojoj je doneta odluka da se njegov sin Nenad Jović izabere za člana Veća, na osnovu koje Nenad Jović ostvaruje naknadu, doveo sebe u situaciju sukoba interesa, javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, i na taj način ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje navedene javne funkcije, što je suprotno odredbama Člana 27 Zakona o Agenciji - navodi se u odluci.

Podsećaju da je po ovom članu Zakona o Agenciji funkcioner dužan da funkciju vrši tako da javni interes ne podredi privatnom, kao i da radi zaštite javnog interesa ne sme da koristi funkciju za sticanje bilo kakve koristi za sebe ili one koji su povezani s njim.

Navode i da je odbornik, po Zakonu, bio dužan da izbegne sukob interesa, a kada je već prisustvovao sednici na kojoj je glasao za svog sina, trebalo je da o tome obavesti Agenciju, što takođe nije učinio.

Jović se, kako navode iz Agencije, nije izjasnio povodom pokretanja postupka protiv njega. Inače, on je opštinski odbornik od 26. maja 2015. godine kao član odborničke grupe "Za Gornju Jablanicu".

Kako piše na sajtu Agencije, odluka o meri protiv ovog odbornika je konačna.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Kad otac bira sina za funkcionera

Izvor: juGmedia, 03.Okt.2018, 11:33

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da je odbornik Skupštine opštine Medveđa Dobrivoje Jović u sukobu interesa jer je svojim glasom doprineo da njegov sin Nenad Jović bude izabran za člana Opštinskog veća u ovoj opštini...Zbog toga je Agencija, u odluci od 11. oktobra ove godine,...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.