Izvor: JUGpress.com, 20.Jan.2020, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ove godine poreska rešenja za paušalce isključivo u elektronskoj formi

BEOGRAD

Početkom ove godine, uveden je unapređen sistem paušalnog oporezivanja u Srbiji. Zahvaljujući najnovijim izmenama zakonskih i podzakonskih akata, znatno je pojednostavljena procedura obračuna paušalnog poreza, omogućeno podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje u elektronskom obliku, kao i automatsko obračunavanje poreza na paušalno utvrđen prihod i dostavljanje rešenja u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave.

image1

Poreska uprava >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << će počev od 13. januara 2020. godine, dostavljati rešenja o utvrđenim obavezama za preduzetnike-paušalce isključivo u elektronskoj formi posredstvom portala Poreske uprave (ePorezi). Novoosnovani preduzetnici-paušalci će u roku od 48 sati od dana registracije osnivanja privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre dobiti rešenje o utvrđenoj obavezi u elektronskoj formi posredstvom portala Poreske uprave.

Sistem paušalnog oporezivanja u Srbiji

Preuzmite dokument

(pdf | 7,5MB)

Svaki obveznik paušalnog oporezivanja ima pristup poreskom sandučetu na portalu Poreske uprave, kroz koje će im biti dostavljana rešenja o utvrđenoj obavezi. Za pristup portalu ePorezi neophodan je kvalifikovani elektronski sertifikat. Ukoliko pristup poreskom sandučetu u ime obveznika vrši drugo lice, poreski obveznik je dužan da to lice ovlasti. Kvalifikovani elektronski seritifikat izdaju ovlašćena Sertifikaciona tela: MUP, Privredna komora Srbije, PTT, Halcom i E-Smart Systems. Sve informacije o nabavci i korišćenju sertifikata mogu se naći na njihovim sajtovima. Jedna od novina je i kalkulator paušalnog poreza i doprinosa koji je na portalu Poreske uprave (www.purs.gov.rs) svima dostupan. Unosom zadatih parametara obveznici mogu sami izračunati iznos mesečnog paušalnog poreza.

Detaljnije informacije o sistemu paušalnog oporezivanja poreski obveznici mogu dobiti pozivom Kontakt centra Poreske uprave (011 331 01 11), ili se informisati na sajtu (www.purs.gov.rs) i društvenim mrežama Poreske uprave (Facebook, Twitter, Instagram). U 37 filijala Poreske uprave u Srbiji, na jedinstvenom poreskom mestu “Vaš poreznik” takođe mogu dobiti informacije o sistemu paušalnog oporezivanja.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.