Od iduće godine u budžetu grada  novac i za „Gvozdeni puk“

Izvor: JUGpress.com, 09.Nov.2018, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od iduće godine u budžetu grada  novac i za „Gvozdeni puk“

 NIS

 

Od juna meseca u Nišu se o realizuje projektat prikupljanja informacija za stvaranje socijalnih karti boraca, kao osnovnog dokumenta na osnovu kog će Grad moći da pruži pomoć ljudima koji su branili otadžbinu i njihovim porodicama. Udruženje „Gvozdeni puk“ koje već pet meseci radi na prikupljanju podataka o borcima iz 1999.godine za izradu socijalnih karata danas su posetili gradonačelnik Niša Darko Bulatović  sa gradskom većnicom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Tijanom Đorđević Ilić i direktorom Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu Zoranom Jovićem.

Kako je kazao Dejan Veličković, predsednik ovog Udruženja do sada se prijavilo i svoje podatke dalo hiljadu boraca.

„Posle skoro 20 godina uspeli smo da zajedno sa lokalnom samoupravom dođemo do rezultata, a to je da se pomogne na neki način najugroženijim borcima, učesnicima rata 1999.godine“, kaže Dejan Veličković, predsednik Udruženja „Gvozdeni puk“. „Od juna do sada je podatke za izradu kartica dalo oko hiljadu ljudi. Sada ćemo početi i sa obilaskom boraca jer mnogi od njih žive u okolini Niša ili u nekom od sela, tako da ne mogu sami da nam se jave. Anketa će se popunjavati na licu mesta“.

Cilj izrade socijalnih karata je da se u budžetu grada Niša predvide sredstva za pomoć najugroženijim borcima i njihovim porodicama. Grad će u budžetu za narednu godinu predvideti i sredstva za programske aktivnosti udruženja boraca, najavila je većnica Tijana Đorđević Ilić.

U Nišu je registrovano oko 6.000 boraca, a u Nišavskom okrugu ih je oko 17.000, pa će projekat biti proširen i na okrug. Konkretni rezultati i pomoć za borce očekuju se od iduće godine.

„Ovaj projekat predstavlja analizu stanja potreba ove kategorije građana.Nosilac projekta je institucija, Centar za socijalni rad, i to je važno naglasiti, kao i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Odradiće se analiza stanja i socijalne karte na osnovu statusa svakog pojedinca ili porodice, a za sledeću godinu ćemo utvrditi budžet koji će zadovoljiti njihove osnovne potrebe, ali će najpre biti sagledana kategorija najugroženijih. To je ono što je suština projekta“.

Izradom socijalnih karata dobiće se podaci o tome šta je najpotrebnije borcima i njihovim porodicama.

„Ovaj projekat je upravo i osmišljen da u okviru svih segmenata, radno pravnog, zdravstvenog, imovinskog statusa, mi dobijemo podatke o tome da li su oni u kategoriji socijalno ugroženih, a verovatno ima takvih, ali ćemo tek nakon analize ovih upitnika to moći da znamo. Te analize će pokazati koje su njihove dominantne potrebe ili šta im je prekopotrebno. Kao odgovorna lokalna samouprava daćemo one usluge i one benifite koji su njima najpotrebniji“, kaže Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu.

Te usluge mogu biti različite, a to mogu da budu povlastice za komunalne troškove ili da dobiju novčanu pomoć, povlastice za gradski prevez i još mnogo povlastica koje će borci ostvariti.

Tijana Đorđević Ilić je dodala da grad Niš za iduću godinu priprema i finanisranje programskog rada udruženja boraca.

„Za to će biti raspisan konkurs do kraja godina gde će se javiti udruženja iz ove kategorije. Sa Centrom za socijalni rad utvrdićemo i kategorije koje ćemo finansirati kroz mnoge usluge“,rekla je  .

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.