Izvor: JUGpress.com, 30.Jul.2021, 10:06

Objašnjenje iz kabineta: Šta su odlučivali i koliko se pitaju uopšte u Vlastincu o MHE

VLASOTINCE

Na pitanja Regionalne informativne agencije JUGpress kako je bilo ko mogao u decembru 2019. godine da dobije dozvolu ako su odbornici  21. juna 2019 . godine doneli odluku da mini hidroelektrane na prostoru Vlasotinca ne mogu da se grade i ko im je dao tu dozvolu, iz kabineta redsednika opštine Vlasotince smo dobili sledeći odgovor

“Pomenuti investitor je započeo proceduru dobijanja lokacijskih uslova pre donošenja odluke na koju se pozivate, što se može >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << videti iz javno dostupnih podataka na sajtu APR-a, u Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura https://ceop.apr.gov.rs/ceopweb/sr-cyrl/home .

Inače, odluka na koju se pozivate nije bila odluka o tome da MHE ne mogu da se grade, već Odluka o izmeni i dopuni Prostornog plana opštine Vlasotince u toku čijeg procesa izmene su zabranjene takve vrste gradnje na period od godinu dana, što se vidi i u tekstu koji ste linkovali, u izjavi tadašnjeg predsednika opštine ZoranaTodorovića.

Pre nego je podneo zahtev za davanje lokacijskih uslova, investitor je pribavio sve potrebne saglasnosti ( ukupno 14), nadležnih ministarstava, institucija i organizacija, među kojima su Ministarstvo energetike, Zavod za zaštitu prirode, JP Srbijavode, EPS, MUP – Sektor za vanredne situacije, Zavod za zaštitu spomenika kulture i drugi. Lokalna samouprava ne može da ne izda dozvolu ukoliko su ispunjeni svi zakonski uslovi.

Što se tiče Odluke o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince, donete na sednici skupštine 18.marta ove godine, ona važi do usvajanja novog Prostornog plana Srbije, čija je procedura donošenja u toku. U zavisnosti od toga kako pitanje MHE bude definisano u tom dokumentu, sve lokalne samouprave će morati da usklađuju svoje prostorne planove sa tim krovnim dokumentom. Na ovo je, prilikom donošenja odluke u martu ove godine, podsetio i predsednik opštine Bratislav Petrović, čiju izjavu citiram:

“Podsetiću vas i da smo u obavezi da naše lokalne planske dokumente usklađujemo sa republičkim i da se nekada naše želje i objektivne mogućnosti ne poklapaju. Dakle, predlog odluke glasi: da se zabrani dalja izgradnja malih hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince do usvajanja Izmena i dopuna planske dokumentacije u delu koji se odnosi na pravila uređenja i građenja, kao i drugih uslova za izgradnju malih hidroelektrana. Članom 2 odluke predviđa se da se, kada se bude menjala planska dokumentacija, zabrani izgradnja derivacionih – cevovodnih, a razmotri mogućnost za izgradnju pribranskih malih hidroelektrana čijom izgradnjom se ne bi ugrozili vodosnabdevanje i ekosistem”, navodi se u odgovoru.

No, iako su odbornici Skupštine opštine Vlasotince doneli Odluku o izmeni i dopuni Prostornog plana opštine Vlasotince u toku čijeg procesa izmene su zabranjene takve vrste gradnje na period od godinu dana 21. juna 2019. godine firmi “Vater grin enerdži iz Kumareva” koja je zapravo povezana sa firmom “Bane komerc”, tako piše u rešenjima iz APR, koja se bavi “proizvodnja ambalaže od plastičnih masa” to nije sprečilo Odeljenje za urbanizam, komunalno stambene poslove opštine Vlasotince da im 12.12.2019. godine izda građevinsku dozvolu za izgradnju MHE na Rupskoj reci.

Dozvola je izdata dok jer još trajao onaj rok od godinu dana u kome je bila zabranjena takva vrsta gradjnje.

Bane komerc (ili neko ko stoji iza njih) je već napravio dve mini hidroelektrane na Rupskoj reci , zvbog čega Grdelica vrlo često iam probleme sa vodonsbdevanjem, a usput je uništavana i reka i njen okoliš.

Zbog toga su meštani Grdelice protestvovali danima a u vreme dok je u Skupštini grada Leskovca trajala javna rasprava o uticaju na životnu sredinu MHE na Rupskoj reci, izdata je dozvola.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.