Izvor: JUGpress.com, 31.Maj.2020, 21:24

Obeležena 211 godišnjica boja na Čegru

NIŠ

  Više od dva veka Čegarska bitka je inspiracija borcima za slobodu i simbol prkosa i otpora srpskog naroda, poručeno je sa na državnoj ceremoniji polaganja venaca povodom 211 godina od bitke. Nadomak Niša, kod sela Kamenica, na jučerašnji dan, 31.maja 1809.godine odigrala se bitka na Čegru, jedna od presudnih bitaka viđenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka. Državnom ceremonijom na mestu nekadašnje bitke obeležena je 211 godišnjica. Vence su >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << položili Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga, Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša, pripadnici Vojske Republike Srbije, boračka udruženja iz Niša i Svilajnca i predstavnici opštine Svilajnac.

                  „Mi smo našu modernu državu stvorili na dva  temelja, na dva ustanka, 1804. i 1815.godine. Da nije bilo Karađorđa  ne bi  bilo Miloša, a da nije bilo Miloša ne bi  bilo ni Karađorđa i oni su kao dva oka na jednoj glavi. I jedan i drugi ustanak i bitke u njima su dovele do Sretenjskog ustava i stvaranja moderne srpske države“, kazao je  Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

                  Iako je Republika Srbija danas daleko od državnih izazova kojima je bila svedok u vreme bitaka na Čegru, utisak koji je ostavila i poruke koje donela ne treba zaboraviti, još jedna je od poruka sa ceremonije.

                  „Možda su Vojvoda Sinđelić i njegovi slavni borci u delu  Miloša Obilića našli inspiraciju, i ako nešto može da se poredi to su da  dva događaja u istoriji srpskog naroda. Da smo mi dostajni, ili da su naši očevi dostojni tih predaka govori i podvig majora Tepića koji je nešto slično uradio devedesetih godina. Mi možemo samo da  budemo ponosni na te događaje iz naše istorije i naše je da seokrenemo stvaralaštvu, radu  i izgradnji društva, a ovi događaji obavezuju sve nas da po onim pitanjima po  kojima moramo da budemo složni ne sme biti nesloge“, istako je Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša.

                 Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga je naglasila da grad i država moraju da brinu i čuvarima istorije na Čegru, a to je porodica Marković.

                 „Ono što je negde naš zadatak sada to je da  porodicu Marković koja više od 30 godina čuva  Čegar volontersi, obezbedimo trajno. Naš cilj je da neko od njih dobije trajno zaposlenje jer su oni to zaslužili jer svako ko ovde dođe ima mogućnost da 24 časa čuje priču o Čegarskom boju, da razgledaju spomenik, da prošetaju, da se posluže i  poklone senima junaka koji su 1809.godine ovde izgubili živote“, istakla je Dragana Sotirovski.

                  Hrabrost i beskompromisnost vojvode Stevana Sinđelića i dalje su inspiracija brojnih državnika ili i umetnika, kao i brojnih pojedinaca. Dušan Obiđanović, poreklom iz Sinđelićevog rodnog Svilajnca , već šestu godinu za redom trodnevnim hodom dugim 150 kilometara dolazi iz Svilajnca na Čegar da oda poštu vojvodi i palim junacima.

               „Hodao sam po kiši i hladnom vremenu, spavao na otvoreno, u selu Hum je dočekala baš velika kiša. Sve je to Božije iskušavanje, ali sam izdržao i na Čegru sam da se poklonim senima naših srpskih junaka“, kaže Dušan Obiđanović.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.