Izvor: JUGpress.com, 21.Okt.2019, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O zadovoljstvu građana kvalitetom života u lokalnoj zajednici i uslugama lokalnih samouprava

LESKOVAC

Program Swiss PRO u saradnji sa organizacijom CeSID organizuje predstavio je rezultate istraživanja javnog mnjenja pod nazivom „Zadovoljstvo građana kvalitetom života u lokalnoj zajednici i uslugama lokalnih samouprava“. Tema istraživanja je bila koji su stavovi građana o kvalitetu života u lokalnoj zajednici, kako gledaju na rad lokalnih organa vlasti, administracije i službenika, koliko poverenja imaju u lokalne institucije… Istraživanje je sprovedeno u 50 gradova >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i opština u regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu južne i istočne Srbije, na reprezentativnom uzorku od 11.387 punoletnih građana. Na skupu su Centru za stručno usavršavanje su predstavljeni podaci specifični za Toplički, Jablanički i Pčinjiski okrug.

Ivo Čolović, izvršni direktor CeSID-a, kaže da je ovo peti istraživački ciklus i da se mogu primetiti trendovi rasta koji se ogledaju u zadovoljstvu kvalitetom života u lokalnoj zajednici.

„Pre svega to zadovoljstvo je u kvalitetu rada loklane zajednice, a nešto manje kada su u pitanju lokalni organi vlasti. U svakom slučaju, to je ohrabrujući podatak u odnosu na, recimo, 2010. godinu kad je to i poverenje i kvalitet zadovoljstva građana bio dosta niži nego što je sada. U principu, Srbija je zemlja u kojoj građani pokazuju dosta nepoverenja u rad svih institucija, bilo da su na nacionalnom ili lokalnom nivou. Negde oko četvrtine građana pokazuju poverenje u lokalne organe vlasti, što je i posledica tradicije da generalno ne verujemo i imammo nizak stepen poverenja u institucije bilo koje vrste. S jedne strane mi smo zemlja u kojoj ljudi više veruju pojedincima nego institucijama i to se može videti upravo i u nalazima ovog istraživanja, gde se jasno vidi da se više veruje gradonačelniku ili predsedniku opštine nego lokalnoj skupštini ili Gradskom veću. Ali, na kraju krajeva, kad krenu loši rezultati taj pojedinac je prvi koji trpi kritiku od strane građana. Dakle, kao što mu se veruje, tako mu se i poverenje vrlo lako oduzima. Mi trebamo da izgradimo čvršće poverenje u institucije i to je nešto na čemu će, nadamo se, raditi lokalne samouprave u narednom periodu.“

Dragan Mladenović, savetnik za dobro upravljanje u programu Swiss PRO, kaže da je dobijena sugestija Ministarstva rada da nakon sprovedenog istraživanja usledi jedna aktivnost koja bi se okrenula prema lokalnim samoupravama.

„Mi bi smo im obezbedili tehničku podršku da isprave one elemente kojima građani u istraživanju nisu zadovoljni. Ta podrška će biti sprovedena po kriterijumima koji još uvek nisu jasno precizirani. Što se Leskovca tiče, on je dobio kroz ovo istraživanje dokumant koji jasno orijentiše one koji vode ovaj grad na to čime građani nisu zadovoljni, čime su nedovoljno zadovoljni, ali i čime su zadovoljni. Ne može se sve reformisati u nekom kratkom periodu, ali osnovne stvari na koje istaživanje ukazuje je moguće uzeti u obzir i na njima raditi. Građani nisu tek tako nezadovoljni, za to sigurno postoji neki razlog. Znači, treba pogledati u okvir mera koje lokalna samouprava preduzima da se neke mere pružaju kvalitetnije, treba imati normativni okvir i na kraju treba uraditi jednu reformu ili dopunu tog normativnog okvira kako bi se nivo odgovornosti i transparentnosti u vršenju javne vlasti podigla. Na taj način će se unaprediti rad lokalnih samouprava.“

Saša Mladenović, šefa Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj u Leskovcu, ističe da Grad Leskovac stalno radi na unapređenju rada institucija.

„Drago nam je ako to građani vide i prepoznaju kao aktivnost grada. Jedna od potvrda je i to povećanje poverenja u deo institucija, kao što su gradonačelnik u uprava, što jeste i potvrda dobrog rada. Gradu Leskovcu je uvek potrebno ovakvo istraživanje jer pokazuje put kojim treba da se kreće grad prilikom organizacije rada svojih ustanova i institucija sistema.“

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Istraživanje CeSID-a: Južnjaci ne rešavaju probleme "preko veze", zadovoljni lokalnom vlašću

Izvor: JužneVesti.com, 22.Okt.2019, 16:43

Iako zasad javnosti nisu dostupni detaljni rezultati istraživanja u kome je CeSID ispitavao zadovoljstvo građana, na osnovu onih uopštenih poznato je da su Belopalančani najzadovoljniji uslugama koje im pruža lokalna vlast. Anketirani građani Doljevca nezadovoljni su infrastrukturom, ispitanike...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.