Izvor: JUGpress.com, 24.Maj.2020, 16:23

Niški turizam pretrpeće štetu od 2,5 do 3 miliona evra

NIŠ

 Niški turizam će pretrpeti štetu  od 2,5 do 3 miliona evra, kaže Danka Milojković, direktorka Turističke organizacije Niša. Novim programima TON je u saradnji sa turističkim agencijama kreirao gradske, pešačke i avanturističke ture koje će doprineti smanjenju posledica štete. Nasa zemlja nije jedina koja trpi stetu koja joj je naneta repidemijom korana virusa jer je ceo svet suocava sa ovim problemom, a posebno tesko pada zemlajma koje “zive” od turizma. Kako kaze >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Danka Milojkovic, direktorka Turisticke organizacije u Nisu steta za prvih pet meseci u nasoj zemlji je 300 miliona evra. Kao I drugi gradovi i grad Nis je imao gubitke jer veliki broj inostranih gostiju dolazi preko Aerodroma Konstantin Veliki.

                       “ Po nekim nasim grubim procenama jer pouzanih i zavicnih podataka nece biti do kraja godine steta je oko 2,5 do 3 miliona evra za pet meseci”, kaze Danka Milojkovic. “Oko 2 miliona su imali stetu hoteli kojih u Nisu ima 16. Sto se agencija tice steta se procenjuje na nekih pola miliona evra. Steta je zaista velika, ali to je samo za pet meseci, a ono sto ce nas izvuci kada govorimo o statistici  to su prva dva meseca u ovoj godini koji su bili fenomenalni u Nisu zbog novogodisnjeg i drugih programa. Veliki akcenat smo stavili na didatalnom marketing TON-a, ali i na edukaciji i informisanja lokalnog stanovnista”, kaze Danka Milojkovic.

                           Kako bi turisticka ponuda u Nisu bila kompletna potreban je i dovoljan broj turistickih vodica koji bi krajnje profesionalno realizovali programe. Iz tog razloga se radi na formiranju projekta za lokalne  turisticke vodice.

                         “Statisticki posmatrano imamo dovoljno turistickih vodica ali u praksi nam oni nedostaju. Turisticki vodici sobijaju sertifikate koji se obnavljaju, a mnogi to ne ucine. Mislim da dobrih vodica nema mnogo i upravo je to jedan od razloga zasto je TON pokrenula partnerstvo sa Udruzenjem turistickih vodica Srbije i sa Prirodno-matematickim fakultetom, sektorom za turizam, da bi smo kroz kreiranje programa za lokalne vodice pokusati da podstaknemo kvalitet i da oni budu promoteri  tristicke ponude i da, naravno, zive od toga jer je njima to prihod”, objasnjava Milojkovic.

                         U prva tri meseca ove godine u Nisu je bilo 16.323 turista iz 57 zemalja. Turisti su u Nisu u proseku boravili dva dana. Novim programima Turisticke organizacije Nis u saradnji sa turistickim agencijama kreirane su gradske, pesacke i avanturisticke ture  koje ce doprineti da turisti dolaze I ostanu duze, a cilj je da se ublazi trenutna steta koja je nastala u ovom sektoru, ali i da se poveca broj gostiju i njhovih nocenja u Nisu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.