Niske temperature štete pšenici na topličkim poljima

Izvor: JužneVesti.com, 14.Jan.2020, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niske temperature štete pšenici na topličkim poljima

Jutarnji mraz i temperature koje su 10 stepeni ispod nule ozbiljno će ugroziti ozime useve, posebno pšenicu, ukoliko je narednih dana ne zaštiti snežni pokrivač, smatraju nadležni u prokupačkoj Poljoprivredno stručnoj službi. Ističu da su se prethodnih dana temperature kretale od -10 do -13 stepeni, te da pšenici preti izmrzavanje bez snega u narednom periodu.

Kažu da je kod zakasnele setve, koja nije mogla da se obavi u optimalnom roku zbog velike suše, pšenica na >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << topličkim njivama tek nikla i formirala samo par zelenih listova, pa je jutarnji mraz već oštetio pšenicu i to ne samo u zelenim delovima već i u korenu.

Kao hitnu meru, preporučujemo ratarima da urade "valjanje pšenice“, odnosno da traktorima sa valjcima sabiju zemlju, kako bi izravnali velike pukotine na oranicama nastale usled nedostatka vlage i kako bi sprečili da mraz prodire duboko u zemljište – ističu u ovoj službi.

Tvrde da bi se na ovaj način zaštitila od mraza ona zrna pšenice koja još nisu proklijala i dala bi im se šansa da niknu kada spoljašnja temperatura poraste i padne sneg, koga ratari željno iščekuju i koji će, tvrde oni, biti jedini spas za pšenicu.

Na teritoriji Prokuplja, prema podacima Poljoprivredne stručne službe, tokom jesenje setve je zasejano oko 2.870 hektara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.