Niš godinama bez antikorupcijskog plana, raspisan poziv za članove radne grupe za izradu novog

Izvor: JužneVesti.com, 12.Maj.2021, 09:54

Niš godinama bez antikorupcijskog plana, raspisan poziv za članove radne grupe za izradu novog

Iako je Niš grad u kojem je nastao model borbe protiv korupcije i LAF kao telo koje ga sprovodi, danas nema nijednog - ni plana ni LAF-a. Četiri godine nakon što je prethodna radna grupa počela sa izradom plana, pa dala kolektivnu ostavku, Grad je raspisao poziv za članove novog tima čiji je zadatak da uradi novi Lokalni antikorupcijski plan. Nekadašnja članica LAF-a Zorica Miladinović kaže da ne veruje u proceduru koja se sada sprovodi i nezavisnost budućeg tima.

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je Niš bio među prvim gradovima koji je u Srbiji usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, radni tim za izradu tog dokumenta poslednji put je formiran 2017.godine, a prestao je da funkcioniše godinu dana kasnije, jer su svi članovi Radne grupe dali ostavku.

Tako je zvanična borba protiv korupcije u Nišu bila u "zimskom snu", a tri godine kasnije Grad, na čijem je čelu bivša članica LAF-a Dragana Sotirovski, raspisuje poziv za kandidate za formiranje radnog tima koji će izraditi Lokalni antikorupcijski plan za period od od 2021. do 2025. godine prema modelu Agencije za borbu protiv korupcije, a koji će uključiti sledeće tematske oblasti:

Usvajanje propisa u organima jedinice lokalne samouprave; upravaljanje sukobom interesa na lokalnom nivou; razotkrivanje korupcije kroz zaštitu uzbunjivača i kroz upravljanje prijavama i predstavkama korisnika usluga na rad službenika i organa JLS; odnos između JLS i javnih službi , javnih preduzeća i drugih organizacija koje JLS osniva i delom ili u potpunosti finansira i kontroliše; upravljanje donacijama koje prima JLS; dodela sredstava iz budžeta JLS za ostvarivanje javnih interesa lokalne zajednice; formiranje radnih tela na nivou JLS u okviru odobrene podrške - piše u pozivu.

Predstavnici medija i ogranzacije civilnog društva, kako piše u pozivu,mogu da konkurišu do 26. maja.

Zadatak Radne grupe biće, kako piše u pozivu, da za svaku tematsku oblast detaljno definiše prioritete, potrebe i mere, uključujući i preporuke za unapređenje antikorupcijskih politika na lokalnom nivou.

Kriterijumi koje mediji i organizacije civilnog društva treba da ispune, kao i konkursna dokumentacija i način prijave dostupni su ovde.

Tribina 2019. godine za formiranje novog niškog LAF-a; foto: A. S.Iako je Grad Niš nakon nekoliko godina raspisao poziv za Radni tim i izradu plana, nekadašnja članica Lokalnog antikorupcijskog foruma Zorica Miladinović ističe da nije sigurna da će ovoga puta biti drugačija situacija, jer je na sceni ista vlast.

Sad maltene, ne maltene, nego zapravo imamo istu vlast i manje više iste ili slične ljude i ne verujem da će ovoga puta biti drugačije i da ćemo dobiti kvalitetan Lokalni antikorupcijski plan, a što je naročito važno, ne verujem da ćemo uspeti da formiramo lokalno antikorupcijsko telo koje će biti samostalno i nezavisno kao prethodni LAF, jer ova vlast ne pokazuje niti ozbiljnu volju da se bori protiv korupcije, naprotiv, niti drži do demokratskih standarda, procedura, do vladavine prava - navodi Miladinovićeva.

Dodaje da bivši članovi LAF-a nisu pozvani da učestvuju u izradi novog plana, iako imaju dosta iskustva i radili su na nacrtu prethodnog plana koji na kraju ipak nije završen i usvojen.

Jer lokalna vlast naravno nije pokazala jasnu nameru da želi da donese kvalitetan plan koji će biti u skladu sa modelom Agendije za borbu protiv korupcije, oni su tada uglavnom radili na tome da donesu plan koji ce više odgovarati lokalnim funkcionerima nego borbi, stvarnoj borbi protiv korupcije, institucionalnoj borbi protiv korupcije na lokalu - priseća se ona.

Radna grupa za izradu prethodnog plana ugašena je 2018. godine, ali je do danas ostala ista garnitura na vlasti.

Podsetimo, LAF je u Nišu formiran još jula 2011. ali je zbog brojnih komplikacija i odluka bivšeg gradonačelnika Miloša Simonovića, prestao sa radom već polovinom 2012. godine. Oktobra 2013. godine je ponovo formiran, a Gradsko veće je verifikovalo njegov rad krajem iste godine.

Radni tim za izradu novog LAP-a grada Niša prema modelu Agencije za borbu protiv korupcije bio je formiran juna 2017. godine, ali je nakon nepremostivih teškoća u radu prestao da funkcioniše u martu 2018. godine, kada su članovi Radnog tima koje je predložio LAF podneli kolektivnu ostavku.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.