Izvor: JUGpress.com, 06.Maj.2019, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesvakidašnji poklon majci za rođendan : Izložba umetničkih fotografija

NIŠ

Radmila Ružić Đilda nikada neće moći da zaboravi proslavu svog 67. rođendana. Kako bi i mogla kada je, osim radosti slavlja za dan rođenja, doživela još jednu, otvaranje njene “tajne” izložbe fotografije pod nazivom “Sklad boja i oblika”.

Marija Ružić, magistar slikarstva, novinar, pretraživanjem po kompjuteru otkrila je mnogo predivnih fotografija koje je njena majka Radmila uredno skladištila u folderu. Znala je da je mama, od odlaska u penziju pre >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dve godine, sa velikom ljubavlju fotografisala mnoge motive. Bila je opčinjena lepotom fotografija i u dogovoru sa ocem odlučila da majci priredi iznenađenje. Odabrala je dvadesetak “favorita”, kako ona kaže, opremila ih izložbeno i izložila u  u kafe galeriji „Dnevna soba”. Potom je pozvala najdraže ljude iz porodice i prijatelje majke a onda organizovala rođendanski izlazak “ u malom porodičnom krugu”. radmila ne sluteći šta joj ćerka sprema došla je u zakazano vreme u “Dnevnu sobu” i zaprepastila se onim što je dočekalo – iz tridesetak grla zaorila se pesma “ Srećan rođendan” … Čestitke, pokloni, cveće, po neka suza radosnica ostavilo je bez daha Radmilu. Nije mogla da progovori od uzbuđenja a pogledom prema Mariji rekla je “ To si samo ti mogla da uradiš”.

Kao šlag na torti bile su njene fotografij, oko dvadesetak,  koje su krasile zidove kafe galerije “Dnevne sobe” – pejzaži, portreti… umetničke fotografije koje je svojim foto aparatom beležila i kreirala poslednjih godina.

Izložbu je otvorila njena ćerka Marija koja je objasnila kako je došla na ideju da napravi ovakvo iznenadjenje.

 “Od kada je mama otišla u penziju, a to je tačno pre dve godine ona je počela da radi fotografiju intenzivno. Radila je pejzaže, portrete i po mom mišljenju vrlo kvalitetno. Želela sam da njen rad vide ljudi. Ona fotografije radi sa puno elana. Rešili smo tata i ja da joj napravimo rođendansko iznenađenje, izložbu,  bez njenog znanja i da je dovedemo na lice mesta, da je iznenadimo”.

Uspela je da sve uradi tako vešto da mama nije ništa primetila.

 “ Ne mogu da dođem sebi. Ovo je izuzetan događaj za mene, pogotovu što je pozvala toliko dragih ljudi. Ovaj 67. rođendan je zaista jedinstven. Toliko sam srećna što je to organizovala moja ćerka koja je iz iste branše”, rekla je vidno uzbuđena Radmila Ružić. Kako je rekla ona već dugo priprema izložbu svojih fotografija koja će imati stotinak fotografija. Od svih njih za ovu izložbu izabrani su, kako kaže, “favoriti” i u potpunoj tajnosti napravila izložbu.

Fotografije su urađene u periodu od sedam, osam godina unazad.

„Slikala sam godišnja doba, svoje đake… Bavila sam se fotografskom kombinatorikom koristeći zlatne preseke kako bi se dobila prijatnost nijansi i sklad boja i oblika, raznorazne likovne elemente da bi napravila interesantne fotografije. Recimo na pojedinim fotografijama s jedne strane je glava a na drugoj strani se završava telo a u sredini je drvo.“ objašnjava Radmila. Dodaje da na njenim fotografijama ima nečeg „ ispred vremena, kubističkog“.

Uz ove, nadrealne izložene su i fotografije „ad hok“, što se usnimi direktnim „klikom“.

„Neke su instant fotografije jer sam uhvatila momenat. Kao profesor likovne umetnosti vrlo pazim da razlikujem sliku od fotografije. U ovom slučaju je fotografija slika jer sam „slikala“ foto aparatom. Slikala sam svim onim što može da napravi fotografiju a da bude drugačija“.

Ova nesvakidašnja proslava rođendana bila je natopljena emocijama, od uzbuđenja, preko radosti, ushićenja, suza i mnogo, mnogo ljubavi,  te je bilo lako i zapevati. Osim što slika, fotografiše Radmila i predivno peva. Bilo je to veče za pamćenje ne samo za nju nego i za sve prisutne.

Radmila Ružić Đilda profesor je likovne umetnosti. Svoj radni vek, 43 godine provela je kao profesor likovne kulture, u mnogim školama Nišavskog okruga. Poslednjih 25 godina, odnosno do penzije, predavala je u OŠ “Sveti Sava” i OŠ “Dusan Radovic” u Nišu. Nakon odlaska u penziju, posvetila se izradi fotografija ili instant umetnosti, kako sama kaže. Beležeći prizore i scene iz prirode i svakodnevnog života, u različito doba dana i godine, inspirisana umetničkim pravcem, impresionizmom.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.