Nepravilna ishrana i stres najčešći uzroci dijabetesa, preventiva najbolji lek

Izvor: JužneVesti.com, 14.Nov.2019, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepravilna ishrana i stres najčešći uzroci dijabetesa, preventiva najbolji lek

Već 12 godina Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14. novembra, na dan kada je rođen Frederik Banting, naučnik i lekar koji je pomogao otkriću insulina i zbog toga dobio Nobelovu nagradu. Svaka 11. odrasla osoba u svetu boluje od dijabetesa, dok u Srbiji oko 12 % stanovištva ima dijebetes.

Trenutno preko 425 miliona ljudi u svetu živi sa dijabetesom, a svaka druga osoba ne zna da ima dijabetes. Istraživanja pokazuju da najviše obolelih ima u zemljama gde su >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << prihodi niski.

U Srbiji, polovinu obolelih čini radno sposobno stanovištvo, a dijabetes je na petom mestu uzrok umiranja ljudi. Procenjuje se da troškovi dijabetičara u Srbiji godišnje iznose oko 500 evra po pacijentu.Veliki odaziv građana u Vranju; foto: M. D. /JV

Samo u Vranju, koje ima oko 85.000 stanovnika, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, broj obolelih od dijabetesa je 6.659. U protekloj godini registrovano je 240 novoobolelih, kaže Marija Nakić, načelnica Zavoda za javno zdravlje.

Većina pacijenata koji žive sa ovom bolešću kaže da su se razboleli zbog prevelikog stresa i objašnjavaju da život sa povišenim šećerom znači stalnu samodisciplinu.

Razbolela sam se pre 8 godina, od stresa. Nije lako, ne smem da pomislim na slatkiše. Ne trpim veći umor - kaže jedna Vranjanka.

U borbi protiv dijabetesa, kaže doktor Dragan Pešić, neophodno je dugoročno ulaganje.

Rizične grupe su, pre svega, gojazni ljudi. U našoj zemlji je više od pola odraslog stanovništva gojazno. Faktori rizika su nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, zlupotreba alkohola - kaže Pešić.

Ukoliko bismo sve ljude koji boluju od dijabetesa smestili u jednu državu, kaže direktorka Doma zdravlja u Vranju Ljiljana Antić, bila bi na trećem mestu po broju stanovnika, iza Kine i Indije.

Dijabet dovodi do promene na krvnim sudovima ekstremiteta, pa su česte amputacije, šlogovi, infarkti, slepilo, bolest bubrega. Pre svega, neophodna je prevencija sa ciljem zaštite od tih komplikacija, a zatim i kao ušteda za zdravstveni sistem. U narednih 25 godina možda će se duplirati broj obolelih od dijabeta - kaže Ljiljana Antić, direktorka vranjskog Doma zdravlja.

Otkrivanje bolesti u ranoj fazi i lečenje, savetuju lekari, ključni su za sprečavanje komplikacija, a pacijantima je neophodna svakodnevna terapija, redovno praćenje bolesti i zdrav način života.

Povodom Svetskog dana dijabetesa koji se ove godine obeležava pod sloganom “Dijabetes utiče na porodicu”, proveru krvnog pritiska i šećera u krvi mogu danas besplatno da urade svi zainteresovani građani u vranjskom Domu zdravlja, kao i u brojnim zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.