Najbolji bibliotekar u Srbiji iz Niša

Izvor: JUGpress.com, 18.Jan.2019, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji bibliotekar u Srbiji iz Niša

NIŠ

Dragana Pešić Glavašević bibliotekar OŠ “Branko Miljković” u Nišu  proglašena za najboljeg bibliotekara u Srbiji .

Dragana Pešić Glavašević,  diplomirani filolog za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnosti, bibliotekar OŠ “Branko Miljković” u Nišu  poznata je Nišlijama po tome što je uspela da na najbolji način deci približi knjigu i otvorila je vrata biblioteke učenicima koji veoma rado dolaze u školsku biblioteku. Ona nije >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << samo bibliotekar, ona je i pedagog, i pesnik, organizator mnogih školskih i gradskih manifestacija u ćijem je središtu knjiga. To je  prepoznala Komisija  Društva školskih bibliotekara Srbije i dodelili su joj nagradu za najboljeg školskog bibliotekara “Mina Karadžić 2018”.  Nagradu je osvojila u konkurenciji kolega iz cele Srbije na konkursu koji se  svake godine raspisuje.

Dragana Pešić Glavašević svojim najvećim uspehom smatra to što je uspela da nauči decu da u vreme školskog odmora dođu i provedu vreme u biblioteci i što su deca zavolela knjigu.

“I kao profesor u nastavi i kao školski bibliotekar trudila sam se da na svaki način deci približim knjigu i čitanje. U tom cilju sam organizovala književne susrete, dramatizovala tekstove, zadavala im razne zadatke, okupljala ih oko biblioteke”, kaže Dragana Pešić Glavašević.

 Posle pet , šest godina rada u biblioteci saznala je da postoji Društvo školskih bibliotekara i da postoji lep i prestižan konkurs ali da je bila do skora uverena da još nije dovoljno postigla i uradila da bi mogla da konkuriše za ovako prestižnu nagradu.

A uradila je mnogo.

Pokrenula je elektronski časopis “Plamen”  Književnog kluba “Vatra i život” u kome objavljuju pesme učenika  škole. Pri školi je nekada postojao književni  klub “Vatra i život” koji je okupljao decu literate. On je ugašen osamdesetih godina. Kada je Dragana  postala bibliotekar,  pronašla  je tragove o njegovom postojanju i ponovo ga oživela.

“ Teže je održati tradiciju nego stvoriti nešto novo. Ja sam uspela da taj klub oživim. Nisam ga ja izmislila, “ ja sam ga izvukla iz pepela, što bi rekao Branko Miljković i samo sam mu dala drugi život” objašnjava laureat nagrade “Mina Karadžić za 2018. godinu. Zaljubljenik u stvaralaštvo Branka Miljkovuča citira ga: “ Uzmite šaku svežeg pepela i bilo čega što je prošlo i videćete da je to vatra i da to još uvek može biti vatra. Ta vatra kroz biblioteku i različite školske aktivnosti živi.”

Pokrenula  je književni konkurs “Brankovo pero”, stručno se usavršavala na preko 40 seminara, objavljivala je i objavljuje članke u časopisu “Školski bibliotekar”, mentor je učenicima na republičkim takmičenjima, organizator tribina i vlasnik 27 diploma i priznaja. Spisak njenih uspeha i zalaga je dug.

“ Trudim se da i ostali bibliotekari bar delić tog posla obave sa svojim učenicima. Danas biti bibliotekar znači biti zatvoren i izoloven  jer sa svih strana imamo kojekakve savremene uređaje koji odvlaće decu od pisanog štiva.”

Dragana, koja je od malena drugovala sa knjigom, svoju ljubav prema pisanoj reči ali i prema deci pretočila je u svoju profesiju. Najpre je radila u nastavi deset godina a potom je postala školski bibliotekar. Ljubav prema pisanoj reči stekla je još u vreme detinjstva u rodnom Vranju, mestu u kome je rođen i nostalgičar ljudskih duša Bora Stanković, u kući u kojoj je biblioteka bila sa mnogo knjiga i u kojoj su svi članovi porodice mnogo čitali.

Dragana je uspela da dovede decu u biblioteku jer je, kako sama kaže otkrila ključ a “Ključ za ta vrata je ljubav. Ljubav je najvažnija za sve u životu. Za moj rad i nagradu to je ljubav dece prema školskoj biblioteci. U ovom trenutku za mene je vrlo važno što su moju objavu sa fejs buka da sam najbolji školski bibliotekar podelili moji nekadašnji đaci. A to je ljubav”, kaže Dragana koja ne krije svoje emocije

 Uspela je  da zainteresuje decu koja su imala jedinicu ili dvojku iz srpskog da uče stihove i kazuju ih na mnogim manifestacjama u Niškom kulturnom centru, Domu vojske, Regionalnom centru za talente. Smatra da će biblioteka imati veliku ulogu u radu sa decom koja se nisu najbolje snašla ili na koje će se odnositi odredbe o uvođenju društveno korisnog rada.

Iza Dragane Pešić Glavašević je veliki rad. Pred njom je, kako kaže još veći.

“ Trudila sam se. Nekada sam “odlagala” vlastiti život , materijalno ulaganje na uštrb drugih stvari koje bi porodici priuštila, i za to je sada dobilo priznanje.

Posebno je raduje  što je za nagradu čula u vreme pred Srpsku Novu godinu , pa joj je to najdraži novogodišnji poklon. Srećna je što je njen rad i zalaganje  primetila Tijana Ranđelović direktor škole i celu priču oko kandidovanja Dragane za nagradu pokrenula.

 Tijana Ranđelović direktor OŠ ,,Branko Miljković“ kaže da rad Dragane Pešić Glavašević zaslužna za  negovanje i razvijanje čitalačkih navika kod učenika, unapređivanje jezika i pismenosti, kreativne radionice, organizaciju i izvođenje javnih časova, negovanje nacionalnog identiteta i kulture. Posebno je dragocen njen rad sa učenicima koji su na dužem bolničkom lečenju, a u okviru nastave za pacijente za koju je naša škola verifikovana od strane Ministarstva prosvete”, ističe Tijana Ranđelović. “Školska biblioteka pod njenom palicom postaje omiljeno mesto u školi u kome se uči, smeje i druži”.

Dragana Pešić Glavašević kaže da je sve ovo veoma lepo. Priznanja su lepa ali, pred njom je  da to opravda, bude još bolja, i želela bi da, kada dođe vreme za  penziju dobije neku nagradu za  “celoživotno angažovanje, posvećenost jednom poslu”. Ukoliko takva nagrada ne postoji, trebalo bi razmisliti o tome.

Najbolji bibliotekar u 2018. poručuje svojim kolegama “ Otvorite vrata svoje biblioteke”, kao što je ona uradila dovodeći mnoge pesnike da se druže sa decom.

Njena poruka deci je “ Knjiga, čak i kad je ne čitate, kad je držite sklopljenu u ruci, uči i vaspitava – vaše misli i srce pulsiraju nekim novim ritmom”.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.