Nacionalni savet traži albanski konzulat na jugu Srbije

Izvor: JužneVesti.com, 19.Avg.2019, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni savet traži albanski konzulat na jugu Srbije

Smatrajući je potrebno da u Bujanovcu ili Preševu postoji konzulat Albanije jer u tim mestima živi najveći broj Albanaca u Srbiji, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa poslao je zahtev Ministarstvu inostranih poslova Albanije da otvori konzularno predstavništvo na jugu Srbije.

Kako prenosi informativni portal Bujanovačke, Mustafa je ocenio da bi otvaranje konzulata u Bujanovcu ili Preševu poboljšalo položaj Albanaca u tim opštinama, kao i odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Srbije i Albanije.

On navodi da Nacionalni savet Albanaca ima zakonska ovlašćenja da uputi takvu inicijativu, a ocenjuje i da nije logično da Albanija ima ambasadu u Beogradu, a da nema konzulat u Bujanovcu ili Preševu gde živi najveći broj Albanaca.

Otvaranje konzulata Albanije bi mnogo doprinelo očuvanju kulturnog integriteta Albanaca u Preševskoj dolini, a bilo bi i od velike pomoći studentima koji studiraju na univerzitetu u Tirani. To bi doprinelo i ispunjenju uslova na putu pridruživanja Evropskoj uniji i poboljšanju dobrosusedskih odnosa Srbije i Albanije - rekao je Mustafa.

Kako prenose Bujanovačke, dopis od Nacionalnog saveta Albanaca je poslat, ali je sve ostalo što se tiče otvaranja konzulata u nadležnosti Ministarstva inostranih poslova Srbije i Albanije i ide diplomatskim kanalima, tako da, kako je Mustafa rekao, on nema informacije o tome kada i da li će zahtev biti usvojen

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.