Na zahtev Tužilaštva odložen glavni pretres u slučaju sindikalaca iz “Gorice”

Izvor: JužneVesti.com, 20.Sep.2021, 18:28

Na zahtev Tužilaštva odložen glavni pretres u slučaju sindikalaca iz “Gorice”

Na drugom po redu ročistu radnici i sindikalci JKP "Gorica" Rade Rašović i Zoran Jovanović dali su svoju odbranu i ukazali na to da im se, zbog pogrešne interpretacije njihovih izjava dodatne stvari stavljaju na teret. Glavni pretres je otkazan po zahtevu Tužilaštva, koje traži uvid u spisak predmeta pre donošenja sudske odluke.

Okrivljeni su se izjasnili da ostaju pri svojim ranijim izjavama u kojima su tvdili da je u JKP “Gorica” dolazilo da malverzacija, neprikladnog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << skladištenja tela, nehumanog sahranjivanja socijalno ugroženih pokojnika i izradama kucanih sanduka, što nije bila usluga ovog preduzeća, o čemu je svedočio Rade Rašović kome je, kako je rekao, uručeno rešenje za izradu.

On je takođe dodao da su se iskopi raka radili mašinski, što nije po pravilima, a da za to zna jer je bio poslovođa građevinske grupe i davao odobrenja za korišćenje mašina.

Socijalni slučajevi sahranjivani su mimo protokola, jer su iskopi i zatrpavanje rupe vršeni mašinski-bagerom, umesto da to čine radnici JKP “Gorica” - rekao je Rašović.

Obojica su imali zamerke na pojedine stvari koje im se stavljaju na teret, jer su, kažu, izvučene iz konteksta.

Rade Rašović je rekao da nikada nije izjavio da su pokojnici sahranjivani samo u kesama ili ćebadima, da su delovi njegove izjave izbačeni, a u tim delovima stoji da su tako umotavani i pokrivani, što je deo običaja, stavljani u kucanim sanducima koji su neprimereni.

Ovo je u svojoj odbrani potvrdio i drugi okrivljeni Zoran Jovanović.

Želim da dodam da je oko sahranjivanja nepravilnost bila u tome što su socijalno ugroženi sahranjivani u kucanim sanducima, a centar za socijalni rad je izdvajao sredstva i plaćao da se sahrane kao i svi ostali - naveo je Jovanović.

Do glavnog pretresa nije došlo jer je, nakon odbrane okrivljenih, Tužilaštvo zatražilo odlaganje, kako bi se upoznalo sa spisima predmeta.

Nakon završenog drugog ročišta, advokatica okrivljenih rekla je da je ovaj slučaj pokazatelj toga da se u našoj zemlji uzbunjivači i njihova žrtva ne poštuju pa, umesto da budu zaštićeni od strane države, oni bivaju procesuirani kao okrivljeni.

Protiv njih se vodi postupak za ono što su izneli u javnost, a što je sve istina i što su ne samo Rašović i Jovanović izneli kao uzbunjivači, već su to medijima potvrdili i drugi radnici, a samo protiv njih zbog zbog izvršenog uzbunjivanja se vodi ovaj postupak kao još jedna vrsta odmazde - rekla je advokatica okrivljenih.

Po odluči sudije glavni pretres je odložen, a naredni je i zakazan za 18. oktobar u 13:30.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.