Izvor: JUGpress.com, 24.Jun.2021, 19:38

Na testu iz srpskog najveće nedoumice bile oko pitanje iz gramatike

 NIŠ

     Učenici osmog razreda niških osnovnih škola polagali su juče test iz matematike, koji je počeo u 9 i trajao je do 11 sati. Učenici su u školskim dvorištima pola sata ranije, kako bi na vreme zauzeli svoja mesta i pa tako i podela testova  krenula u tačno zakazan sat. Budite skoncentrisani, obratite pažnju na vreme, radite bez straha jer ste gradivo provežbali sa nastavnicima, bila je poruka direktora svih škola u gradu upućena đacima koji se već drugog dana >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bore za poene koji će odlučiti u kojoj će srednjoj školi nastaviti obrazovanje. Prema rečima Dušice Tričković, direktorke Osnovne škole „Radoje Domanović“ važno je da svi učenici osmog razreda polažu završni ispit bez obzira na to koliko će poena osvojiti jer je to dokaz da su završili osnovnu školu i da mogu da dobiju svedočanstvo.

      „Test iz matematike učenici polažu na isti način kao i test i srpskog jezika i kao što će polagati kombinovani test. Danas su svi učenici, osim jednog, došli na vreme.

Ispit prati prosvetni inspektor, predstavnik MUP-a i supervizor koji je iz druge  škole.

Učenik  koji je zakasnio zbog zastoja u gradskom saobraćaju  pristupio je izradi testa iz matematike nakon što je napravljen zapisnik. Ništa se ne radi na štetu dece i njemu će vreme trajanja izrade testa biti produženo za onoliko koliko je zakasnio. Ukoliko ima potrebe, njemu će vreme izrade testa biti produženo“, objašnjava direktorka Dušica Tričković.

      Njen lični utisak je da su deca danas delovala pomalo premoreno.

      „Na to utiče više faktora, možda zbog vrućine, ali i stresa u kome su sada izloženi. Mi smo dali sve od sebe da ih dobro pripremimo za ovaj ispit tako što smo svakog dana imali pripremnu nastavu i jako nam je važno njihovo postignuće i upis u srednje škole“, dodaje Tričković.

     Dodaje da je danas po rasporedu kombinovani test, koji je po broju predmeta i najteži, jer obuhvata pet predmeta: istoriju, geografiju, biologiju, hemiju i fiziku.

    Testovi iz srpskog jezika su juče uveliko pregledani. Učenici su uglavnom zadovoljni kako su ih uradili, a da li će to pokazati i poeni, ostaje da se vidi.

  „Jedinu nedoumicu učenici su imali, tako su nam rekli, oko pitanja iz gramatike. Proveravali su da li su im odgovori na ta pitanja tačna. Mi smo im blagovremeno dali ključ, ali još nemamo  povratnu informaciju u vezi poena naših učenika. Što se tiče samih pregledača, naša škola je druga grupa i oni pregledaju testove od 16 do 19 sati. Ukupno su pregledali 700 testova, što je veliki broj, ali kako je sve šifrirano ne zna se čiji su testovi pregledani“, kaže Tričković.

      Dodaje da se tokom polaganja ispita poštuju sve preventivne zdravstvene mere.

      „U svakoj učionici je najviše po 12 učenika, uz  odgovarajuće fizičko rastojanje. Do svog mesta su nosili maske, sada su ih skinuli što zbog vrućine, a kada  sede po odgovarajućoj proceduri, ne treba ni da ih nose. Za svakog učenika je obezbeđena voda, flašice su na njihovim klupama. Tu su i nastavnici  u hodniku, koji će pomoći učenicima ukoliko bude potrebe“, ističe direktorka OŠ „Radoje Domanović“.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.