Izvor: JUGpress.com, 10.Avg.2020, 12:38

Na današnji dan niški tramvaji su krenuli na poslednju vožnju

NIŠ

„U ponedaljak ujutru u 4,30 časova autobusi će, umesto tramvaja, saobraćati od Niške Banje. Brza i bezbedna vožnja zameniće staru, sporu i nepraktičnu tramvajem. Svakih deset minuta osam velikih „Fapovih“ putničkih autobusa polaziće sa gradskih stanica na liniji Ledena stena – Niška Banja. Dosad skoro trideset godina Nišlijama je trebalo sat, pa i više vremena da tramvajem stignu do svog izletničkog mesta. Dinamičniji i moderniji život tražio je i savremenija >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sredstva“, vest je objavljena u nedeljniku Narodne novine 9. avgusta 1958.

Narednog dana, 10. avgusta, tramvaji su vozili svoju poslednju vožnju do Niške banje besplatno. Tog avgustovskog dana na poslednji krug tramvaje je u Nišu došlo da pozdravi blizu 20.000 ljudi. Ispratili su ih na putu za večnost.

             Tramvajski prevoz je bio sistem javnog prevoza u gradu čitavih 28 godina, od 16. novembra 1930.godine. Do tada su se za gradski prevoz koristile čeze i taljige, a bilo je i fijakera, pa i taksija. Mlađe Nišlije i ne znaju da su niškim ulicama nekada išli tramvaji, da se čulo zvonce kojima su upozoravali pešake da se sklone sa šina, da su u toku zime kola bila zatvorena, a u vrele letnje dane otvorena.

                              Niš je tramvaje dobio od novca koji je uplatila Nemačka na ime ratnih reparacija iz Prvog svetskog rata. Suma od preko 21 miliona dinara plaćena je za postavljanje pruge, tramvaja i tramvajske stanice. Zajedno s tim, izgrađene su dve električne stanice i mreža električne energije je proširena po gradu.

                             Prvi tramvaji su stigli u Niš 31. decembra 1922. godine. Tramvaj se kretao od železničke stanice do Niške banje. Za 28 godina, tokom upotrebe sistema, ukupno je prevezeno otprilike 7,5 miliona putnika, kažu dobri poznavaoci ovog vremena.

                             Izgradnja tramvajske pruge i ostale infrastrukture bila je poverena češkoj kompaniji „Kolben i drugovi“ koja je postavila tramvajske koloseke, izradila remizu, dve ispravljačke stanice i postavila kontaktnu mrežu.

                            Radovi na izgradnji tramvajske pruge su počeli 1928. godine, pod rukovodstvom niškog preduzimača Sotira Blagojevića, a završeni su u maju 1929. godine. Saobraćaj je zvanično uspostavljen u nedelju, 16. novembra 1930. godine. Tramvaj je išao od Železničke stanice do Niške banje.

                           Ukupna dužina tramvajske pruge je bila oko 12 kilometara, a vozni park se sastojao od 10 tramvajskih motornih kola i po pet zatvorenih i otvorenih prikolica. Tramvajska pruga je bila jednokolosečna sa trinaest stanica i sekla je železničku prugu na dva mesta, kod Pirotske rampe u Ristićevoj ulici i niškobanjske rampe. Da bi prošao 14. kilometara na šinama, Nišlija bi se u proseku vozio i po dva sata, ali osećaj je bio gospodski. Cena karte bila je dinar.

                 Po ukidanju saobraćaja 1958. godine niški tramvaji nisu uništeni, već je napravljeno unikatno ekskluzivno naselje vikendica od tramvaja u Niškoj banji.

                   Godine 2007. opštinske vlasti Niške Banje proglašavaju naselje od tramvaja-vikendica za ruglo i uništavaju sve tramvaje osim jednog koji čeka restauraciju i mesto u muzeju kao simbol jednog vremena koje je za nama, ali bi mnogi da se ono vrati.

                  Za povratak tramvaja u grad na Nišavi zalažu se mnogi, a među njima je i Nišlija Dragan Ilić Klema koji je godinama vodio ovu borbu. Mada nije uspeo da vrati tramvaje u grad, Ilić je supeo da sačuva jedan od njih. Tramvaj broj 6 zahvaljujući ovom Nišliji se trenutno restaurira uz pomoć ambasade Nemačke u Srbiji. Po završetku restauracije dobiće svoje mesto u gradu da Nišlije zauvek podseća na vreme kada se na ulicama čulo tramvajsko zvono.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.