Na Voždovim danima se oko 200 izviđača družilo kroz takmičenja i bilo humano

Izvor: JužneVesti.com, 12.Nov.2019, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na "Voždovim danima" se oko 200 izviđača družilo kroz takmičenja i bilo humano

Izviđači iz cele Srbije su produženi vikend iskoristili da budu deo akcije "Voždovi dani", a okupilo se oko 200 devojčica i dečaka od 11 do 19 godina koji su kroz takmičenja i druženje predstavili svoj kraj, a bili su i humani i sakupili su oko 50 kg hrane koju će donirati socijalno najugroženijim Nišlijama.

Završeni su 31. "Voždovi dani", a tokom 3 dana se 25 ekipa takmičilo u različitim disciplinama. U Odredu izviđača Vožd Karađorđe kažu da je petak >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << obeležila "Ulica prijateljstva" i mali izviđački sajam - učesnici su prikazali kulturno-istorijsko nasleđe i dostignuća mesta iz kojih dolaze. Završeni 31. "Voždovi dani"; foto: Odred izviđača "Vožd Karađorđe"

Sve su to prikazali kroz izložbe, nagradne igre, hranu, muziku, ples, skečeve i video-radove. Tada je sakupljeno oko 50 kg hrane koju će pokloniti sugrađanima.

Subotnje sunce je na najbolji način i u pravom trenutku podržalo izviđače pa je orijentacioni višeboj na obroncima brežuljaka između Delijskog visa, Gabrovca, Vukmanova i Suvog Dola prošao bez ’’blata do vrata’’ što su najavljivali kišni dani tokom prethodne sedmice. Nakon rešavanja topografskog zadatka tj. pronalaženja kontrolnih stanica na karti, ekipe su, prepešačivši 15-ak kilometara, overili sve kontrolne stanice i u prirodi, polovinu orijentišući se pomoću karte i busole, a drugu polovinu bez njih - kažu u Odredu. Završeni 31. "Voždovi dani"; foto: Odred izviđača "Vožd Karađorđe"

Na svakoj kontrolnoj stanici imali su i dodatne zadatke, poput crtanja traženih topografskih radova, vezivanje praktičnih čvorova, dešifrovanje i slanje poruka na daljinu, a takmičenje je završeno na bazenu "Čair" - nadmetanjem u štafetnom plivanju, ekipnom veslanju i izranjanju predmeta.

Nedelju su obeležile svečarske aktivnosti. Na posebno upriličenoj svečanoj ceremoniji, u dvorištu ’’Voždove’’ škole, 15-ak dečaka i devojčica uzrasta 7 do 11 godina je, uz ogromne osmehe i radost u razrogačenim očima, primilo svoje prve izviđačke marame. A onda, najvažniji trenutak akcije ... razrogačene oči i stisnuti palčevi takmičara, uzdasi nestrpljenja, sreće i razočarenja, ispunili su vazduh iznad svečanog stroja, tokom ceremonije zatvranja akcije tj. proglašenja postignutih rezultata i dodele pehara i medalja - navode u Odredu.

Dočekali su i priznanja, a trofej prijateljstva za najkreativniji nastup i trofej za upornost za grupu koja je prešla najduži put da bi došla na akciju osvojio je Odred Miroslav Mika Antić iz Novog Sada, dok je trofej humanosti za najveću količinu hrane koju su donirali dobio Odred Mihajlovac iz Beograda. Završeni 31. "Voždovi dani"; foto: Odred izviđača "Vožd Karađorđe"

Dodeljene su i zvanične nagrade - prvo mesto u kategoriji mlađih izviđača i planinki od 11 do 15 godina osvojila je ekipa Crvenperke iz Novog Sada, drugo Belopalančani iz grupe Avangarda, dok su trećeplasirani Alpake iz niškog Odreda Đuka Dinić.

Nagrađeni su i stariji - Lavovi iz beogradskog odreda Voždovac su bili najbolji, drugo mesto dobio je Karakali iz Odeda Čoče iz Beograda, a treće mesto Nišlije iz grupe Mamuti koju su činili izviđači Odreda Josif Pančić.

U generalnom plasmanu, sa najviše osvojenih bodova u zbiru obe starsone kategroije, veliki prelazni pehar je osvojio Odred izviđača ’’Voždovac’’, iz Beograda - navode iz Odreda.

Ističu da će sledeće "Voždove dane" obeležiti i 60-godišnjica postojanja Odreda Vožd Karađorđe u Nišu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.