Na Tkačkoj koloniji u Dojkincima na Staroj Planini tkale i ambasadorke

Izvor: JužneVesti.com, 07.Avg.2020, 08:07

Na Tkačkoj koloniji u Dojkincima na Staroj Planini tkale i ambasadorke

Ambasadorka Kanade Kati Čaba i supruga američkog ambasadora En Godfri oprobale su se juče u okolini Pirota na razboju za tkanje, a u tome su im savetima pomogle vešte tkalje, koje su se iz različitih delova Srbije okupile da podele svoje znanje u okviru pete Tkačke kolonije.

Ova manifestacija održava se od 4. do 7. avgusta na Staroj planini, u Planinarskom domu Dojkinci, a organizovali su je krovno udruženje proizvođača rukotvorina Etno mreža i Grad Pirot, uz pokroviteljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ambasada Kanade i SAD. Kako navode organizatori, zbog epidemiološke situacije i poštovanja mera, ovoga puta učestvuje manji broj tkalja, ali sve su raspoložene da otkriju svoje male trikove koje su godinama usavršavale.

Jedna od učesnica kolonije je supruga američkog ambasadora En Godfri, koja vrednuje kulturno nasleđe i rukotvorine žena iz Srbije. Ona dolazi iz Irske i bavi se pletenjem, šivenjem, izrađuje prekrivače, a tokom ove sedmice uči i da tka - navode organizatori.

Ručni rad iz Srbije i brend ovih krajeva čuveni pirotski ćilim, ostavili su snažan utisak i na kanadsku ambasadorku Čaba.

Ovo su jedinstveni ručni radovi koji svedoče o bogatom kulturnom nasleđu jedne zemlje. Budući da je moja zemlja Kanada, zemlja imigranata, još više cenim očuvanje tradicije i rado podržavamo ovakve manifestacije – rekla je Čaba.

Predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović ukazuje da pokroviteljstvo ambasada Kanade i SAD Tkačkim kolonijama govori o pažnji koju ova vrsta sadržaja izaziva u svetu, a posebno u diplomatskim krugovima.Peta tkačka kolonija; Foto: NALED

To govori da naše rukotvorine imaju perspektivu i u turističkom i ekonomskom smislu i zato im je potrebna podrška države da iz zanata sebi obezbede platu kroz plasman rukotvorina kao poslovnih poklona i turističkih proizvoda – rekla je Jovanović.

Dodaje da bi dobra osnova za podršku bilo usvajanje zakona o zanatstvu.

Prema njenim rečima, pomoglo bi ukoliko bi se u turističkim mestima otvarale galerije u kojima bi se predstavljali stari zanati i prodavale rukotvorine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.