Mrki medvedi se vraćaju na Staru planinu

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jul.2019, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrki medvedi se vraćaju na Staru planinu

Jedinku mrkog medveda snimile su početkom juna sigurnosne kamere na Staroj planini, na području koje je poznato pod imenom Široke luke, a u Javnom preduzeću Srbijašume pretpostavljaju da se radi o mlađoj jedinki.

Poslednji put na Staroj planini medveđi tragovi u snegu zabeleženi su 2016. godine, a nakon 3 godine, sada postoji i fotografija kao dokaz da se medvedi vraćaju na ovu planinu.

Upravnik Parka prirode Stara planina Darko Đorđević kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da je fotografija sačinjena na hranilištu za divljač na lokalitetu Široke luke. Prva fotografija medveda iz 2015. godine; foto: JP Srbijašume

Na osnovu upoređivanja fotografija i obima glave, može se zaključiti da se radi o mlađoj jedinki. Prihrana divljači i divlje faune uopšte na uređenim hranilištima, kao i praćenje brojnosti i njihove migracije noćnim kamerama i prebrojavanjem na terenu od strane čuvara, redovna je naša aktivnost - kaže Đorđević.

On podseća da su tragovi medveda prvi put zabeleženi aprila 2014. godine, a da su naredne godine sačinjene i prve fotografije mrkog medveda.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.