Mihajlo T. Makić: Sudija Nebojša Simeunović ne sme biti zaboravljen

Izvor: KMnovine.com, 25.Nov.2020, 09:01

Mihajlo T. Makić: Sudija Nebojša Simeunović ne sme biti zaboravljen

Uskoro se navršava 20 godina od ubistva sudije Nebojše Simeunovića za koga se kaže da je - najpošteniji sudija u Srbiji. Tim povodom KM novine objavljuju otvoreno pismo i zahtev da on ne bude zaboravljen.


Piše: Mihajlo T. Makić




OTVORENO PISMO

Predsednica Društva sudija Srbije

Predsednica Udruženja tužilaca Srbije

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com <<

Predsednik Foruma sudija Srbije

Predsednik Alumni kluba Pravosudne akademije

B E O G R A D


Poštovani,

Podsećam Vas, da se 7. novembra 2020. godine navršilo dvadeset godina od nestanka Nebojše Simeunovića, sudije Okružnog suda u Beogradu. Dana 3. decembra 2020. godine navršiće se dvadeset godina od pronalaska njegovog tela u reci Dunav pored Ušća u Beogradu.

Sudija Nebojša Simeunović je bio dežurni istražni sudija Okružnog suda u Beogradu u noći između 3. i 4. oktobra 2000. godine. Te noći, sudija Simeunović je u skladu sa zakonom, odbio zahtev Okružnog tužioca Beograd da raspiše poternicu i odredi hapšenje i pritvaranje čelnika DOS-a Borisa Tadića i Nebojše Čovića, kao i kompletnog štrajkačkog odbora rudnika Kolubare. Ovakva odluka sudije Simeunovića nije bila u skladu sa očekivanjima čelnika režima Slobodana Miloševića. Sledi 5. oktobar 2000. godine i pad Slobodana Miloševića. Osveta sudiji Nebojši Simeunoviću lebdela je u vazduhu, dok su se pojedini čelnici DOS-a zbližili sa pojedinim čelnicima bivšeg režima.

Nestanak sudije Nebojše Simeunovića 7. 11. 2000.godine prijavljuje njegova sestra Jelena Simeunović. Dana 3.12. 2000. godine pronađeno je njegovo telo. Dežurni istraži sudija i javni tužilac ne izlaze na lice mesta radi obavljanja sudskog uviđaja, po kazivanju sudijine sestre Jelene. Prema odredbama tada važećeg Zakona o krivičnom postupku izlazak istražnog sudije i javnog tužioca je bio obavezan u ovakvim i sličnim situacijama.

Prema izjavama sestre sudije Simeunovića i njenog punomoćnika obdukcioni nalaz ima određene nedostatke. U telu sudije Simeunovića pronađen je amonijak koji je najverovatnije izazvao njegovu smrt.

Prva ishitrena i neosnovana verzija, da je sudija Nebojša Simeunović izvršio samoubistvo, polako pada u vodu i klupko počinje da se odmotava.


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavljuje 2010. godine, da rudari Kolubare, Nebojša Čović i on, svo vreme tragaju za istinom o smrti sudije Nebojše Simeunovića i da veruju da zvanični izveštaj o smrti sudije Simeunovića nije tačan. Insistiraju da se mora saznati prava istina o smrti sudije. Odmah je reagovala Republičkia javna tužiteljica Zagorka Dolovac i Više javno tužilaštvo u Beogradu je pokrenulo predistražni postupak u cilju rasvetljavanja uzroka smrti sudije Nebojše Simeunovića.

Prošlo je deset godina, zvaničnog obaveštenja nadležnih organa nema o toku predistražnih radnji o slučaju našeg kolege Nebojše Simeunovića nema.

Poštovane koleginice i kolege, nemamo pravo da ćutimo. Ne smemo prepustiti zaboravu našeg kolegu Nebojšu Simenovića.

Imamo profesionalnu i kolegijalnu obavezu da reagujemo.


Na osnovu svega napred navedenog ,predlažem:

1. Da organizujete zajedničku konferenciju za štampu dana 3.12.2020.godine povodom dvadesete godišnjice pronalaska tela pokojnog sudije Nebojše Simeunovića i zatražite od nadležnih organa nastavak predistražnih radnji u cilju rasvetljavanja uzroka i svih okolnosti vezanih za smrt sudije Simeunovića.

Da u svojstvu učesnika na konferenciju pozovete Jelenu Simeunović, njenog punomoćnika advokata Milorada Panjevića, čelnike DOS-a Borisa Tadića i Nebojšu Čovića svi iz Beograda, kao i članove štrajkačkog odbora rudnika Kolubare iz Lazarevca.

2. Da nakon održane konferencije izdate zajedničko saopštenje,




   
Sudija Nebojša Simeunović
   
3. Da počev od ove, pa svake sledeće godine 4. oktobra organizujete konferenciju za štampu, evocirate uspomene na sudiju Nebojšu Simeunovića i zahtevate od nadležnih organa inteziviranje istražnog postupka u cilju rasvetljavanja uzroka i svih okolnosti vezanih za smrt sudije Nebojše Simeunovića,

4. Da pokrenete inicijativu pred nadležnim organima da 4. oktobar bude dan nezavisnosti srpskog pravosuđa u znak sećanja na časnog, hrabrog i odvažnog sudiju Nebojšu Simeunovića.


U Despotovcu
dana 21. 11. 2020. godine
Mihajlo T. Makić,
sudija u penziji iz Despotovca
bivši član UO Društva sudija Srbije
IMEJL : mihajlomakic@gmail.com





Ako ste stigli dovde, onda treba da znate i ovo:
KM novine su jedini potpuno nezavisni medij sa Kosova i Metohije
i to sa ponosom ističemo. Ali... sloboda ipak košta, kao i borba.
Da bi smo mogli i dalje realno da izveštavamo o onome što drugi iskrivljeno predstavljaju ili prećutkuju, potrebna nam je vaša
podrška jer sve što radi u korist istine o Srbiji i njenom narodu, danas je prepušteno sebi. Tako je i sa nama.
Klikom na polje ispod, iznosom koji sami određujete, pomažete da nastavimo da trajemo!






 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:  FELjTON: Tajna šifra „S/1999/648“ U Rezoluciji 1244 SB UN - podmetanje i posledice njene primene - l deo "Zavera SAD, Vatikana i Nemačke protiv pravoslavlja, pa prema tome i protiv srpskog naroda, dogovorena je 1976., 24. godine, pre oružane agresije NATO pakta" Uskoro se navršava 21 godina od donošenja Rezolucija SB UN 1244 kojom je okončana NATO agresija čije su posledice po državu i zdravlje ekstremne i danas.

PROČITAJTE JOŠ:  Beneficirani radni staž za sve Srbe na Kosovu i Metohiji Albanski teroristi su ubili decu u Goraždevcu,žeteoce u Starom Grackom, hapse i Srbe u Ranilugu, Šilovu Gornjem Kuscu, kradu stoku u srpskim enklavama. Albanski teroristi, pod okriljem takozvanih međunarodnih snaga KFORA, vrše teror nad Srbima sa malim prekidima od juna meseca 1999.

PROČITAJTE JOŠ:  Mihajlo Makić: Hej Srbine, stavi prst na čelo, pa sačuvaj svoje rodno selo! Narodni mudrac je kazao „Ako je selo snažno i jako, onda je i država snažna i jaka ". Srpski seljak je oduvek bio čovek za sve prilike. Nekada je na selu živelo više naroda nego u gradovima. Srpski seljak je uvek umeo da svoju državu hrani, a kad je trebalo i da je od neprijatelja brani i odbrani.




KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.