Izvor: JUGpress.com, 18.Jun.2020, 22:22

Lutovac: DS se zalaže da Srbija bude prava država, pravih diploma, pravog posla…

LESKOVAC

…Od četiri najveće parlamentarne grupacije u Evropskom parlamentu, tri su napisale pismo koje kritikuju autokratiju Aleksandra Vučića u kojem kažu da nema slobode medija, u kojem kažu da demokratija čak i da ne postoji ili da je na najnižem mogućem nivou. Fridom Haus je rekao da mi više ne pripadamo čak ni onim nekonsolidovanim demokratijama nego da smo hibridni režim, rekao je u intervjuu za JUGpress predsednik DS Zoran Lutovac.

>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

JUGpress:- Šta će se pokazati 22. juna da je bojkot izbora? Kako će se meriti uspeh bojkota?

Lutovac:- Bojkot uspeha je već merljiv. Bojkot je uspeo, jer samim činom predaje liste onih koji učestvuju i onih koji ne učestvuju na ovim izborima, bojkot je razdvojio one koji su spremni da zajedno sa građanima menjaju Srbiju i oni koji su spremni da zarad neke lične ili stranačke koristi idu nekim svojim putem. Prema tome bojkot nije krajnja stanica. Bojkot je tek jedna raskrsnica na kojoj postoje dva puta: jedan put da legitimišete autokratiju i drugi put je da se suprodstavite tome. Mi kao dosledni ljudi koji poštuju svoju reč, mi smo krenuli ovim putem, kojim bi trebalo da ide cela Srbija, to je put promena. Da smo mi krenuli onim drugim putem, građani posle 21. juna ne bi imali za koga da glasaju. Građani posle 21. juna bi morali da se oslanjaju na sve one koji su kalkulisali. Sada oni imaju političke opcije koje mogu da ih predstavljaju u daljoj borbi za slobodu. Do slobode dolazimo preko slobodnih i poštenih izbora, ali je veoma važno da ponudimo građanima, da im kažemo šta je to neophodno da uradimo da bi smo imali ne samo slobodnu državu, nego i državu u koju bi naši građani mogli normalno da žive od svog rada. Državu u kojoj naša deca neće bežati u inostranstvo, državu gde će moći da se ovde školuju, dobijaju prave diplome, rade prave poslove i da ostanu ovde da normalno  žive. To je Srbija za koju se zalažemo i ovaj bojkot je upravo omogućio građanima da jasno vide ko je spreman da ide tim putem, a ko je spreman da zarad drugačijeg interesa, svesni da ne mogu na tim izborima da pobede, a učestvujući na takvim izborima, učestvujući na izborima na kojim nema ni slobode, nema ni mogućnosti slobodnog glasanja, vi onda legitimišete te uslove i omogućavate autokrati da te uslove nikad ne menja. Dok god postoje oni koji su spremni da pristanu na to da građani glasaju pod pritiskom, da glasaju bez slobodnih medija vi onda autokratu ne možete da naterate da on bilo šta promeni.

JUGpress :- Čini se po ponašanju međunarodne zajednice da taj autokrata ipak ima podršku i sa istoka i sa zapada i sa severa i sa juga, čak možemo reći da neki od ambasadora ovo što rade, zapravo otvoreno pružaju podršku. Danas smo čuli da će doći Lavrov, znači bukvalno svi kao i u prošlim izborima kao da prosto rade kampanju za vladajuću stranku.

Lutovac:- Nije isto kao na prošlim izborima. Više nije Aleksandar Vučić faktor stabilnosti. Aleksandar Vučić je sada za zapadne medije postao autokrata, a na zapadu su mediji četvrti stub vlasti, na  zapadu su mediji oni koji su uticajni, na zapadu političari slušaju medije a ne obrnuto, kao što je kod nas. Od četiri najveće parlamentarne grupacije u Evropskom parlamentu, tri su napisale pismo koje kritikuju autokratiju Aleksandra Vučića u kojem kažu da nema slobode medija, u kojem kažu da demokratija čak i da ne postoji ili da je na najnižem mogućem nivou. Fridom Haus je rekao da mi više ne pripadamo čak ni onim nekonsolidovanim demokratijama nego da smo hibridni režim. Prema tome, nije isto. Sa zapada dolaze drugčije poruke nego što su stizale ranije i to je i možda jedna vrsta pritiska na njega, da ispuni ono što je obećao. On se sad nalazi između čekića i nakovanja. Ako ispuni ono što je obećao, izgubiće podršku naroda, ako ne ispuni ono što je obećao izgubiće podršku zapada. I on zna, i zato je nervozan, i zato u vreme korone insistira na izborima i zato vam mogu reći sledeću stvar da se pojavljuje alternativa ovom režimu, iako je učinio sve da uništi i DS i opoziciju. To se nije desilo, DS je opstala i biće sve jača, jer se unutar sebe reformiše, jer vraća kredibilitet, vraća poverenje građana.

JUGpress : Nedavno nam je šef delegacije OEBS-a rekao da ODIR zapravo neće na način kako je to ranije radio da posmatra izbore, da će to biti nekakav smanjeni kapacitet. Kako vi gledate na to da čak i OEBS kao da ostavlja luft da se upravo to desi, da se možda izbori odvijaju sa raznoraznim nepravilnostima, možda upravo zbog tog obećanja?

Lutovac:- Znači, izbori u startu nisu smeli da budu raspisani, zato što je sve bilo ispod svakog demokratskog nivoa. Mi ne možemo uopšte govoriti o izborima, jer izbori podrazumevaju da ste informisani i da slobodno izražavate svoju volju. Građani nisu informisani, čuju samo jednog čoveka. Građani Srbije o Demokratskoj stranci i meni, mogu da čuju samo ono što kaže Aleksandar Vučić, a ne ono što ja kažem, ili što kaže moja stranka. On se pojavi u jednoj emisiji RTS-a i vidi ga dva miliona ljudi, a ja moram tri godine da obilazim Srbiju da bi došao do dva miliona ljudi. To nisu ravnopravni uslovi. Aleksandar Vučić nikada nije pobedio na izborima, dok nije došao na vlast. Aleksandar Vučić je došao na vlast pregovorima za zelenim stolom, a ne tako što je dobio izbore. To vam govori nešto o njemu i njegovoj vladavini. Uzurpirao je sve institucije, sve instrumente i mehanizme u državi i ne dozvoljava bilo kome da na bilo koji način ugrožava njegovu autokratsku vladavinu. Mi ne pristajemo na to i to je prvi korak ka oslobođenju.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.