Krizni štab odlučio: Za najmlađe nastava u školi, stariji kombinovano

Izvor: JužneVesti.com, 11.Avg.2020, 12:51

Krizni štab odlučio: Za najmlađe nastava u školi, stariji kombinovano

Nastava u školi biće organizovana od septembra za najmlađe razrede, u učionici će moći da bude 15 đaka, a časovi će trajati 30 minuta, dok će stariji učiti i od kuće, odlučio je Krizni štab. Prvi školski dan za sve biće posvećen prevenciji, a jedna od odluka je da će nastavnici tokom celog časa morati da nose masku, dok za učenike to neće biti obavezno tokom celog dana.

Nadležni su najavili nekoliko modela nastave u predstojećoj školskoj godini, a pre zvanične >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << odluke u anketi Južnih vesti pitali smo čitaoce šta je najbolje - da deca krenu u školu, uče od kuće ili kombinovana nastava.

Najviše građana (301 ili 43,25 %) smatra da je najbolja škola, ali je i za onlajn učenje glasao približan broj anketiranih (246 što je 35,34 %), 113 je glasalo za kombinovani model, a neopredeljenih je 36.

Zvanična odluka Kriznog štaba, kako je saopštila zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević, jeste da najmlađi nastavu pohađaju u školi, dok će stariji imati kombinovan model.

Oni koji budu krenuli ili se vraćaju u školske klupe moraće da se pridržavaju mera zaštite, a u učionici će moći da bude do 15 đaka, koji će biti na minimalnoj udaljenosti od 1,5 m i časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Imamo situaciju kada mere prevencije daju efekte i imamo povoljniju epidemiološku situaciju. U skladu s tim donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave - objasnila je Kisić-Tepavčević.

O detaljima će, kaže, danas u 15 sati na konferenciji govoriti ministar prosvete Mladen Šarčević.

Maska će biti jedna od osnovnih mera zaštite, a Kisić Tepavčević kaže da je obavezno da se nosi pravilno, tako da prekriva i nos i usta. Nastavnici će morati sve vreme da je nose, dodaje, dok će za decu biti definisano kada mogu da je skinu.

Đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati. Preporučuje se nošenje maske za sve vreme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sede u klupama, mada je i tada preporučeno nošenje maske, dodala je Kisić-Tepavčević.

Najavila je da će prvi školski dan biti posvećen prevenciji, govoriće o načinu sprovođenja mera i koliko su one značajne, te da to treba da bude novi oblik ponašanja kako bi boravak u školama bio bezbedan.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.