Kovačanin (Mušutište) Ljubin Borisavljević u francuskom filmu „Mihail Strogov” iz 1956. godine

Izvor: KMnovine.com, 20.Jan.2020, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačanin (Mušutište) Ljubin Borisavljević u francuskom filmu „Mihail Strogov” iz 1956. godine

Kovaće (Kovač`e) je zaseok sela Mušutišta. Kovačani ranijih vremena, kao i većina Mušutištana, bili su izrazito visoki, krupni, snažni, hrabri, snalažljivi i lepi ljudi.




O moralnoj čistoti i religioznosti da i ne govorimo, svima su te dve stvari bile osnovne životne vodilje.

Međutim, o tim našim precima, njihovim životnim delima, uspesima, patriotskim osećanjima, političkim opredeljenjima i drugim stvarima, gotovo da ništa ne >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << znamo. A bilo je onih koji su uspeli da se nađu na filmskom platnu pored nadaleko poznatih glumaca.

Takav je bio Kovačanin Ljubin Borisavljević koji je učestvovao je u poznatom filmu “Mihail Strogov” (1956.), po romanu Žila Verna.

Istina, čika Ljubin je imao sporednu ulogu, ali to je tada bio ogroman uspeh za jednog balkanskog Srbina, gde se smatralo uspehom sam odlazak van svog rodnog mesta ili van zemlje (npr. Ameriku) na pečalbarenje u nekom rudniku ili na železnici.

Čika Ljubin je imao kuću do same obale kovaćanske Crne reke, i često je onako star i osedeo sa lepim crtama lica, „kumitskim“ brkovima i ispitivačkim očima, sedeo na svom kapidžiku gledajući reku, prolaznike...

Kao dete često sam ga viđao i pričao sa njim. Nije mnogo pričao (tipično komitski karakter).

A da je pripadao komitskim i izvornim četničkim društvima saznao sam pre dve godine, što ovim slikama iz njegovog života i obelodanjujem zahvaljujući njegovom praunuku Aci.

Za mene njegova komitsko-četnička pripadnost i aktivnost su od posebnog značaja i prilično intrigira moj istraživački duh jer je on, po rešenju Ministarstva unutrašnjih poslova iz 1922. godine postao redovni član četničkog udruženja.

A novinski članci tiražnih srpskih listova, pedesetihgodina prošlog veka, govore malo šire o njemu i njegovom angažovanju u navedenom filmu.









Piše: Dragomir Stanisavljević, Kovaće⇗



PROČITAJTE JOŠ:
Hrabrost pradede Stevana - Albanska golgota - KM NovineOktobra 1915.godine srpska vojska je ratovala protiv Nemaca, Austrougara i Bugara. Nemci, kao najjača vojna sila, nisu mogli shvatiti toliki otpor i snagu Srba. U novembru mesecu 1915.godine, posle jakih borbi, na Kosovo polje se slila gotovo sva srpska vojska, izbeglice, kralj, regent, vlada. Vladala su pomešana osećanja.

PROČITAJTE JOŠ:
Pismo sa Kosova o strahu koji ubija sve u nama - KM NovineU poslednjih mesec dana u centralnom delu Kosova policiji su prijavljena dva napada Albanaca na srpske devojčice - u Gračanici i Preocu. Devojčice iz Preoca imaju 12 i 14 godina, i njihova majka kaže da nema dana da im na ulici Albanci pogrdno ne dobacuju iz automobila.


PROČITAJTE JOŠ:
Zbog odlučne odbrane manastira film o mati Ilariji bio zabranjen u Jugoslaviji (VIDEO) - KM NovineIstina o zločinima Šiptara nad Srbima i njihovim svetinjama na Kosovu i Metohiji nikada nije mogla da dopre do šire javnosti. Svaka mogućnost i najava da se to može desiiti, gušeni su sistematski, baš kao i danas. o igumaniji manastira Svete Trojice na Kosovu, tačnije u Metohiji, snimljen avgusta 1980.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.