Konkurs za uslugu Lični pratilac deteta završen, ali se rezultati i dalje čekaju

Izvor: JužneVesti.com, 28.Jan.2023, 14:00

Konkurs za uslugu Lični pratilac deteta završen, ali se rezultati i dalje čekaju

Roditelji dece sa invaliditetom ili poteškoćama u razvoju, i dalje su u neizvesnosti da li će njihovo dete ostvariti pravo na uslugu ličnog pratioca. Iz organizacije “Nauči me” upozoravaju da mogu da nastanu problemi, jer usluga treba da počne 1. februara.

Krajem 2022. godine raspisan je konkurs za uslugu lični pratilac deteta za narednu godinu. Iako je konkurs odavno završen, još uvek nisu objavljeni zvanični rezultati. Iz organizacije “Nauči me” ističu da su >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << mnogi roditelji u naizvesnosti, jer ne znaju da li će sva deca ostvariti pravo na tu uslugu.

Grad Niš je za 2023. godinu predvideo veći budžet za uslugu ličnog pratioca, međutim, na konkurs se prijavilo znatno više dece i ne može se znati sa sigurnošću da li će povećanje budžeta biti dovoljno da se svakom detetu obezbedi lični pratilac. Ukoliko ne dobiju odgovor uskoro, najverovatnije će se ponoviti scenario od prošle godine, kada je nastava za ovu decu bila privremeno obustavljena - kažu iz organizacije.

Kroz inicijativu “Zaprati pratioca”, organizacija "Nauči me" zagovara kreiranje jedinstvene baze podataka o deci sa teškoćama u razvoju ili invaliditetom u Nišu. Na osnovu te inicijative bi, kako kažu, predstavnici lokalne samouprave donosili odluke u vezi sa socijalnim politikama.

Ovim bi se sprečile situacije u kojima pojedina deca ne bi imala dodeljenog ličnog pratioca, iako su ostvarila pravo na ovu uslugu - ističu iz organizacije "Nauči me".

Oni dodaju da gradska vlast mora da uključi roditelje i udruženja, koja se bave tom temom, u dijalog i zajedno pronađu rešenja. Tako se ne bi, kažu, ugrožavala osnovna dečija prava, ali i predupredila neizvesnost porodica, koja se ponavlja iz godine u godinu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.