Izvor: JUGpress.com, 04.Avg.2020, 17:08

Kiseonički protokomeri Klinici za anesteziju KC Niš

NIŠ

U okviru Nemačke razvojne saradnje, organizacija Help donirala je 14 kiseoničkih protokomera sa ovlaživačem vazduha za centralni razvod za potrebe Klinike za ansteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš, kazala je Maša Bubanj, senior menadžer za ekonomski razvoj, Help koja je juče donaciju predala  dr Radmilu Jankoviću, direktoru Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, KC NIŠ.

                        “Klinički centar Niš >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je jedna od najvećih ustanova ustanova kovid bolnic koja je od 10.marta primila i  hospitalizovala 4.600 pacijenata od toga 970 njih najtežih, a  sada  je teško i utvrditi tačan broj pacijenata koji su zahtevali kiseoničku potporu, odnosno čije je  funkcija disanja do te mere bila ugrožena  da je zahtevana  kisonička terapija. Klinički centar je bio spreman tog trenutka, magnuta čitave besreće i broj pacijenata je iziskivao veliki napor, a sredinom  juna smo se susreli sa novim pikom i jačim udarom kao i  većim brojem teških pacijenata koji su zahtevali kiseoničku terapiju. Za pružanje kiseoničke terapije potrebni su nam i protokomeri. Obratili smo se ptijateljima koji sun am već pomagali i zatražili pomoć i oni sun am izašli u susret”, kazao je dr Radmilo Janković i dodao:

                      “Sa ovom donacijom mi možemo da pomognemo na još 14 pacijenata i oni će  biti potpuno bezbedni. Inače već sada imamo 200 protokomeri is vi naši pacijneti su   bezbedni u tom smislu da nikome neće nedostajati oprema i kiseonik, ali od danas je taj broj povećan”, kazao je Janković.

                      Prema njegovim rečima kod većeg broja pacijenata koji se leče od virusa korona, kiseonički protokomeri su neophodni za dopremanje kiseonika iz centralnog dovoda i predstavljaju deo osnovne kiseoničke podrške

                      “ U skladu sa razvojem epidemiološke situacije izazvane virusom korona, naročito na jugu Srbije, i gravitiranju pacijenata Kliničkom centru Niš, Help je, uz podršku nemačke vlade, nastavio da pomaže Klinici za anesteziju”, kazala je Maša Bubanj. “Ovo je naša druga donacija ovoj Klinici, a zajedno sa ovom do sada je u opremu koju smo donirali nemačka Vlada, tačnije Ministranstvo inostranih poslova, uložila 23.000 evra. I tada smo poželeli da se oprema što manje koristi, ali je krenuo drugi talas i mi smo odlučili da pomognemo KC u Nišu”, istakla je Maša Bubanj.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.