Izvor: JUGpress.com, 16.Maj.2022, 14:37

Kada spasiš jedan život, onda si heroj, kada spasiš stotine onda si medicinska sestra

NIŠ

Svečanom akademijom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, zaokružena je nedelja aktivnosti povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara u organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Koliki je značaj sestrinske profesije u zdravstvenom sistemu u čitavom svetu, naglasili su prodekanica za nastavu osnovnih strukovnih studija Medicinskog fakulteta u Nišu dr Biljana Stojanović i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš prof.dr Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Perišić, otvarajući Svečanu akademiju.

                         Glavna sestra Univerzitetskog kliničkog centra Niš u obraćanju svojim koleginicama i kolegama izrazila je zahvalnost za profesionalni rad i trud u obavljanju svakodnevnih radnih obaveza, pogotovo u vreme pandemije kada je značaj kvalitetne medicinske sestre i tehničara bio najprimećeniji.

                         „Svesni smo doprinosa naše profesije ne samo u zdravstvenom sistemu već u čitavom društvu. Višednevnim aktivnostima koje smo ove godine prvi put ovako zajednički organizovale povodom našeg Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara, doprineli smo da se o profesiji medicinske sestre i tehničara ne govori samo 12.maja. Mi zaslužujemo da se o našem poslu govori češće i više“, istakla je vms Sonjica Radić, glavna sestra UKC Niš.

                               Pored tradicionalnih nagrada Udruženja zdravstvenih radnika i saradnika Nišavskog okruga „BELO SRCE“ , koje je i ove godine pripalo najistaknutijim kolegama u prethodne dve godine, Univerzitetski klinički centar Niš dodelio je zahvalnice najboljim organizacionim jedinicama UKC-a, najistaknutijim pojedincima, partnerima u radu UKC-a, ali i medicinskim sestrama i tehničarima koji su otišli u penziju u poslednje dve godine kao i kolegama koji su boreći se za živote pacijenata u borbi sa kovid infekcijom i sami stradali od nje.

                             Na Svečanoj akademiji predstavljeni su i najbolji likovni i literarni radovi školaraca iz Niša, pristigli na temu „Moja mama medicinska sestra“, koji je UKC Niš raspisao ovim povodom. Najmlađi sugrađani, predškolci PU Pčelica iz Niša, kroz svoj performans predstavili su kako oni vide profesiju sestre i lekara.

                              Inače, medicinske sestre i tehničari UKC Niš , ove godine prvi put su svoj međunarodni dan obeležili brojnim aktivnostima kojima su široj javnosti predstavile svoju profesiju izvan prostrija UKC Niš.

                        U skladu sa datumima koji su značajni za struku kao što je Međunarodni dan babica , Međunarodni dan higijene ruku i Međunarodni dan fizičke aktivnosti, a koji su u kalendaru neposredno pre 12.maja, medicinske sestre i tehničari u UKC Niš su imali stručna predavanja o babičanstvu, značaju higijene ruku kako kod građana tako i kod zdravstvenih radnika, druženje sa decom ispred zgrade dečijih klinika uz podršku Pozorišta lutaka i predstavnika NURDOR-a, a fizioterapeuti sa Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju su školarcima u OŠ „Kralj Petar Prvi“ kroz interaktivno druženje približili značaj fizičke aktivnosti u školskom uzrastu i pravovremenog otkrivanja deformiteta na koje je moguće uticati.

                             U parku Svetog Save , u okviru akcije „Tu smo zbog vas“, koja je izazvala veliko interesovanje kod građana, sestre i tehničari određenih klinika UKC Niš uz podršku pojedinih kolega lekara, odgovarali su na brojna pitanja svojih sugrađana u vezi pravilne kontrole krvog pritiska, šećera u krvi, saturacije, kontrolu mladeža, samopregleda dojke, kako pravilno vežbati… Ovom prilikom je i tim zaposlenih u Urgentnom centru Niš izazvao veliku pažnju uglavnom mlađih sugrađana . Objašnjavajući kako reagovati u incidentnim situacijama i kako pomoći dok stručni medicinski tim ne dođe, zaposleni u ovoj organizacionoj jedinici UKC Niš neprekidno su držali pažnju sugrađana koji su inače sa oduševljenjem reagovali na ovu akciju komentarišuži da je ovo prvi put da se UKC Niš kroz ovakve akcije približava građanima.

U obeležavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara, učestvovali su sve sestre i tehničari UKC Niš kojih u ovom momentu ima 1869 u Nišu i 432 u covid bolnici u Kruševcu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.