Izvor: JUGpress.com, 26.Sep.2021, 15:44

Izlozbom pokrenuto pitanje formiranje registra osoba sa autizmom

NIŠ

U organizaciji Udruženja „Akord media“, Gradskog udruženje za pomoć osobama sa autizmom Niš, u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša i Lions klubom,  u Oficirskom domu organizovana  izložba radova dece sa autizmom, pod nazivom “Crtežom ti pričam 2” koja se sutra zatvara. Katarina Jovanović, koordinator likovnih i kreativnih radionica u Nišu, ali i idejni nosilac izložbe, rekla je da rad sa ljudima sa autizmom nije težak, da zahteva i edukaciju i napor >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i trud, ali da je sam rezultat jako lep.

    “ Ovde je stalo oko punih 6 i po godina rada i truda, ceo život nečiji je stao u ovim crtežima. Nadam se da ćemo vrlo brzo napraviti novu izložbu, jer radimo stvarno punom parom i radionice se održavaju i očekujemo novu izložbu. Mislim da o svemu dovoljno govori sam naslov izložbe, koja kaže “Crtežom ti pričam”, tako da oni pričaju crtežom, ali na jedan drugačiji način, jedan umetnički način.Ovo je lepša strana autizma i neka tako ostane”, kazala je Katarina Jovanović na otvaranju izložbe.

    Jovan Milić, predsednik Kancelarije za mlade grada Niša, rekao je da Niš šalje snažnu poruku o neophodnosti formiranja registra osoba koje su obolele od autizma.

  “ Na ovaj način proširujemo saradnju sa svim mladim ljudima u gradu.Mislim da smo na dobrom putu, ali je jedna od najvažnijih poruka koju sa ovom izlobom šaljemo da se  je važno da se što pre usvoji  nacionalni registar osoba koje su obolele od autizma i da se na neki način sistemski pomogne osobama koje su obolele od autizma i njihovim roditeljima”, ističe Jovan Milić.

   Da je za osobe sa autizmom i za njihove roditelje najvažnije formirati nacionalni registar osoba sa autizmom, potvrdila je i Ana Lazarević, zamenik predsednika gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

   “Registar će biti velika stavka u našoj borbi za decu sa autizmom, jer konačno će i deca i roditelji dobiti najpre odgovor na pitanje šta radimo posle kada roditelja ne bude. To je najveći problem roditelja. Najveći korak koji će značiti za roditelje dece obolele sa autizmom jeste Centar za smeštaj dece. Pre svega, u tom centru deca će imati odgovarajuće tretmane koji će poboljšati njihov život, njihove funkcije, a samim tim roditelji će biti spokojni”, objasnila je Ana Lazarević.

    Zamenica gradonačelnice Niša, Dušica Davidović, istakla je da Niš već ima podatke o broju dece sa autizmom u Nišu i da su ta deca aktivna preko udruženja roditelja dece sa autizmom, ali i kroz centar Mara.

   “U Ustanovi Mari postoji posebna grupa koja radi sa decom sa autizmom i radi sjajno. Najvažnije je da  prepoznate autizam na vreme, da se roditelji što pre jave stručnim licima i da što pre krene da se radi sa tom decom, jer kada krenete od najranijeg detinjstva da radite sa tom decom, možete izvući maksimum. Kada govorimo o Centru koji ste pomenuli, mi smo negde razmišljali da imamo tačnu bazu podataka o broju dece sa autizmom, broju dece sa daunovim sindromom i sa svim stepenima invaliditeta na teritoriji našeg grada da bismo upravo preko naše resorna komisije koja postoji u našem gradu i sa nastavnicima u redovnom i specijalnom obrazovanju što lakše mogli da usmeravamo decu u regularnom ili specijalnom obrazovanju ili da ih upućujemo u centar Mara”, kazala je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

   Otvaranju izložbe, pored brojnih uticajnih ljudi, prisustvovali su i članovi Lige džentlmena iz Niša.

   “Odavno smo u ovoj priči i do sada smo se stalno organizovali da im odnesemo i novogodišnje poklone i da ih uveseljavamo. Svaki put kad nas pozovu mi izlazimo sa motorima i sa decom se igramo i oni su prihvatili nas kao i mi njih”, ističe Željko Petrović, predstavnik Lige džentlmena iz Niša.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.