Izložba crteža Lazara Vozarevića pred Vranjancima

Izvor: JužneVesti.com, 11.Dec.2019, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba crteža Lazara Vozarevića pred Vranjancima

Crteže jednog od najvećih srpskih umetnika 20. veka Lazara Vozarevića, moći će da vide Vranjanci na izložbi Od snoviđenja do mita koja će biti otvorena u četvrtak, 12. decembra u Galeriji Narodnog muzeja od 20 sati.

Izložbu čini 21 crtež, kažu organizatori, a obuhvaćen je celokupni stvaralački život ovog umetnika iz Sremske Mitrovice.

Takođe, planirana je i izložba crteža i slika Ivice Kovačevića Štrifle i Predraga Kovačevića, dvojice umetnika >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << iz Sremske Mitrovice. Izložbe će otvoriti Milan Marinković, direktor Galerije “Lazar Vozarević” i Marija Vukajlović, kustos istoričar umetnosti iz Sremske Mitrovice - kažu organizatori.

Postavke ovih izložbi biće izložene i u maloj i velikoj sali Galerije Narodnog muzeja.

Organizator je Narodni muzej u Vranju, u saradnji sa Galerijom "Lazar Vozarević" iz Sremske Mitrovice.

Lazar Vozarević rođen je u Sremskoj Mitrovici 1925. godine, a preminuo 1968. u Beogradu.

Jedan je od najznačajnijih umetnika srpske umetnosti 20. veka, a pored uljanog slikarstva, bavio se mozaikom i ilustracijom. Svoje slikarsko umeće Vozarević Vozarević je usavršavao tokom boravaka u Parizu.

Posle smrti umetnika, u njegovom rodnom gradu osnovana je Galerija Lazara Vozarevića i tamo je sada izložen najveći broj njegovih radova, ali i u galerijama kod nas i u inostranstvu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.