Izgubio sav imetak, kuću, posao, zdravlje i sada je beskućnik

Izvor: JuznaSrbija.info, 28.Jan.2015, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgubio sav imetak, kuću, posao, zdravlje i sada je beskućnik

Priča o Miodragu Radojčiću iz sela Vranića u opštini Đakovica, koji živi svojevoljno u šatoru u prokupačkom naselju Guba, u znak protesta što je proteran sa rodnog ognjišta na Kosmetu, mediji su pomalo tendenciozno preneli.

To je izazvalo oprečna reagovanja i dalo pravo mnogima da ovu ljudsku dramu i  tragediju tumače i traže krivce na pogrešnim stranama.

Najbitnije od svega ipak je to, da je Radojčić u svom rodnom mesto izgubio sav imetak, kuću, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << posao, zdravlje i kao prognanik i beskućnik u sopstvenoj zemlji doveden u stanje u kome se nalazi.

Zahvaljujući brizi Opštine Prokuplje i Centra za socijalni rad, uspeo je da preživi kao prognanik sa Kosmeta i još uvek opstaje i pored velikih svojih egzistencijalnih i zdravstvenih problema.

- U njegovom slučaju učinili smo sve što je bilo moguće i dalje činimo kako bi se njegovo stanje popravilo, a o svemu tome postoji i zvanična dokumentacija, kažu u Centru za socijalni rad u Prokuplju.

Činjenica je da je Radojčić privremeno nastanjen u opštini Prokuplje i da se od 2007. nalazi na evidenciji Centra za socijalni rad u ovom mestu. Zbog svog lošeg zdravstvenog stanja, koje je takođe posledica svega doživljenog na Kosmetu usled progona i pljačke, Centar mu je odredio za staratelja rođenu sestru koja živi u Nišu. Miodrag je to odbio i tokom 2013. godine se samovoljno nastanio na pomenutom placu svoje majke u Prokuplju.

Kako su izjavili nadležni u Centru, nakon obaveštenja staratelju da je njen brat odbio starateljstvo, Centar je pokrenuo postupak za njegov smeštaj u adekvatnu ustanovu socijalne zaštite, međutim, on je odbio takav vid smeštaja.

Ni ova solucija, na žalost, nije odgovarala Miodragu, očigledno nezadovoljnom postojećom situacijom i neprilikama u kojima se našao usled progona sa svog rodnog ognjišta.

U svojstvu privremenog staratelja Centar je pokrenuo postupak za ostvarivanje prava za negu i pomoć drugog lica, ali je nadležna lekarska komisija odbila taj zahtev. Nakon toga Miodrag dobija jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje stanarine u Dobričkoj ulici u Prokuplju i mesečnu socijalnu pomoć u iznosu od 9.000 dinara.

- Sudbina ljudska je često surova. Pored toga što su mi na Kosmetu oteli sve materijalno, poljuljali su mi ljudsko dostojanstvo i ponos. Na početku je bilo strašno teško, a sad sam se gotovo na sve navikao, u životu me jedino održava misao da ću kad-tad uspeti da vratim svoju imovinu, da se skućim u svom rodnom kraju i da bar starost proživim dostojanstveno, rekao je Radojčić.

Na osnovu svega ovoga za Radojčića, koji bi najradije da se vrati u svoje rodno mesto odakle vodi poreklo ,neophodno je obezbediti adekvatnu zdravstvenu brigu.

Inače, Opština Prokuplje i Povereništvo za raseljena lica brine i sagledava potrebe svih raseljenih lica sa Kosava i Metohije i izbeglih iz nekadašnje Jugoslavije, kojih na njenoj teritoriji ima više od 5.000.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.