Iz “Nauči me” traže da se inicijativa Pošteno do posla u školama hitno nađe u Skupštini Srbije

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jan.2023, 16:38

Iz “Nauči me” traže da se inicijativa "Pošteno do posla u školama" hitno nađe u Skupštini Srbije

Organizacija “Nauči me” početkom 2022. godine pokrenula je inicijativu “Pošteno do posla u školama”, kojom traži da se usvoje jasni kriterijumi za zapošljavanje nastavnika, kako bi se sprečilo da to radno mesto bude kupljeno ili poklonjeno. Još nije održano javno slušanje u Skupštini Srbije, koje su zatražili još u septembru, pa zahtevaju da se održi po hitnom postupku.

Nišlija Milan Petrović dobio je spor protiv Gimnazije “Svetozar Marković”, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je smatrao da nisu postojali kriterijumi kada je škola umesto njega zaposlila drugog kandidata, iako je Petrović u toj godini proglašen za najboljeg edukatora u zemlji.

Njegov primer organizaciju “Nauči me” naveo je da pokrene projekat “Pošteno do posla u Srbiji” i njime ukaže na to da se u školama nedovoljno transparentno biraju nastavnici koji se zapošljavaju za stalno.

Milan Petrović bio je u pravu - kriterijumi pri zapošljavanju, ne samo da su važni za kvalitet rada ustanove, već su neophodni kako bi izbor kandidata bio validan - poručuju iz “Nauči me”.

Dodaju da su anketirali preko 1.500 škola širom zemlje i utvrdili da je tek nekoliko njih osmislilo bilo kakve kriterijume za ocenjivanje kandidata za posao nastavnika.

Prikupili smo i zabeležili više studija slučaja, napravili pravnu analizu i predlog promene zakona koji bi bio početak rešenja, ali pre svega, imali smo sastanke i u ministarstvu prosvete i u Skupštini Republike Srbije, u odboru za obrazovanje, trudeći se da prikažemo posledice negativnog uticaja ovog problema na ceo sistem do univerzitetskog obrazovanja - kažu iz “Nauči me”.

Međutim, javno slušanje još nije održano, pa ističu da očekuju poziv ministra i nadaju se da će javnog slušanja ipak biti u okviru Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije, po hitnom postupku.

Podsećamo da smo inicijativu za javno slušanje uredno podneli 13. septembra 2022. godine i da pored usmenih obećanja predsednika Odbora nismo obavešteni zbog čega javno slušanje još uvek nije organizovano - zaključuju iz organizacije.

Smatraju da je neophodno da Ministarstvo prosvete pokrene javnu raspravu, a zatim i promene zakona, koje bi obuhvatile jasne kriterijume za zapošljavanje nastavnika i sprečile samovolju direktora škola.

Pozivaju sindikate prosvetnih radnika, stručna udrućenja i sve ostale da ih podrže i učestvuju u dijalogu jer je to, kako kažu, bitno zbog očuvanja kvaliteta obrazovanja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.